donderdag 19 april 2018

Blauwborst laat van zich horen.

blauwborst mannetje
Een echte Biesboschvogel en de laatste jaren zeker ook een Oranjepoldervogel is de blauwborst. Een echte rietzanger die wel houdt van wat ouder of overjarig riet. Tijdens de laatste twee broedvogel inventarisaties(BMP) in de Biesbosch zijn de aan-tallen blauwborsten weer aanzienlijk.

Vermoedelijk is de toename van het aantal blauwborsten in de oude rietpolders in de Biesbosch te danken aan de herstelwerkzaamheden van de klepduikers. Het waterpeil is weer hoger, en het oude riet met hier en daar een struikje is ideaal voor deze zangertjes.

In de Oranjepolder zijn de leefomstandigheden voor blauwborsten weer een stuk anders. Geen robuuste, natte, oude rietvelden maar wat drogere rietkragen die van tijd tot tijd ook nog eens gemaaid worden. Toch zie en hoor je hier met enige regelmaat een blauwborst zingen.

Rond de zandopslag bij de waterzuiveringsinstallatie en achter de volkstuintjes liggen wat rietplakkaten die door de blauwborsten goedgekeurd zijn. Het zijn geen toevalstreffers want ik zie en hoor ze hier nu alweer enkele jaren achtereen. De omgevingsfactoren moeten kloppen om tot broeden te komen en blijkbaar voldoet dit gebied aan de minimale eisen.

In de oude rietpolders in de Biesbosch zijn de leefomstandigheden in mijn ogen veel idealer. Met name de rustfactor lijkt mij bepalend en die heb je daar maximaal. Dat kun je van de Oranjepolder niet zeggen, met name de agrariĆ«rs die regelmatig de boel op zijn kop zetten en de toenemende recreatiedruk in ons gebiedje is niet gering.

Wil je meer weten van deze prachtig gekleurde rietvogel, klik dan op;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/blauwborst

Geen opmerkingen: