donderdag 12 april 2018

ooievaars

Afgelopen woensdag
3 september 2017 in de Oranjepolder
Of het nu vogels waren die nog op trek waren of vogels waren die nog niet broeden en gewoon wat rondvlogen weet ik niet. Afgelopen woensdagochtend vroeg kwamen ze laag overgevlogen en landden zelfs vlak achter mij in het eerste weiland van de Oranjepolder.

Twee on-geringde ooievaars doe ook direct in het gras begonnen te pikken, ze leken wel uitgehongerd. Veel ooievaars zijn al aan het broeden maar de ooievaars op weg naar het noorden, broeden een stuk later dan de Hollandse vogels. Ook wel logisch want in het noorden begint het voorjaar en dus ook het broedseizoen een paar weken later.

Maar hoe kom je daar nu achter? De meeste noordelijke ooievaars trekken via de Bosporus naar het noorden, dus wie zijn dit dan geweest?
In de afgelopen weken trekken vrijwel dagelijks kraanvogels en ooievaars over Nederland. De kraanvogels komen dit jaar ook behoorlijk westelijk over en zijn regelmatig in de Biesbosch te zien. Maar die trek moet eerdaags toch wel voorbij zijn want anders wordt het broedseizoen in het noorden wel heel erg kort.

De najaarstrek van de ooievaars van het afgelopen najaar hebben we in de Oranjepolder ook mooi mee kunnen maken. Op drie september kwamen maar liefst 19 ooievaars in de Oranjepolder foerageren. Niet schuw en redelijk benaderbaar lieten ze zich fotograferen. De twee van deze week waren alweer weg toen ik weer terug in de polder was.

Wil je meer weten van deze statige poldervogel, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/ooievaar

Geen opmerkingen: