vrijdag 27 april 2018

De snorrende sprinkhaanzanger.

sprinkhaanzanger zingt uit volle borst
De gele rietkragen die je nu overal nog ziet, worden de komende weken overwoekerd door de jonge frisgroene scheuten van dit jaar. Maar dat oude riet is erg waardevol. Er zijn namelijk redelijk wat vogels die met name van dat overjarige riet houden. Jammer genoeg missen we bij ons in de Oranjepolder die oude robuuste rietkragen. Het kleine stukje oud riet zie je alleen nog achter de volkstuintjes aan de Domeinweg. En daar zit dan ook de blauwborst en af en toe ook een kleine karekiet.

Bij Hooge Zwaluwe ligt de Zonzeelse polder, een gebied dat beheerd wordt door Het Brabants Landschap en daar kun je de brede overjarige rietkragen nog volop zien. Daar liep ik een paar dagen geleden en zag zoals verwacht blauwborsten, rietzangers en rietgorzen.

Maar wat ik niet direct verwachtte, waren de snor, die het liefst aan de buitenkant of de "natte" kant zit, en de sprinkhaanzanger die weer aan de andere, "droge" kant van het riet zit. Het ratelende geluidje hoor je al van verre en dan is het even goed speuren tussen de riethalmen om het beestje te zien zingen.

leefgebied van snorren en in de randen
van de sprinkhaanzangers  
Niet alleen de locatie van de vogels bepaalt met wie je te maken hebt, ook de toonhoogte van de zang van een snor en sprinkhaanzanger maakt dat je het verschil goed kunt onder-scheiden.

Zij zingen vergelijkbaar maar zitten nooit in elkaars gebiedje. De snor klinkt wat lager en de zang is wat ronder van klank terwijl de sprinkhaanzanger wat scheller of blikkeriger klinkt. Het vraagt wat ervaring maar dan is het verder ook makkelijk om ze te onderscheiden.

Beide vogelsoorten zitten dus vlakbij elkaar in de Zonzeelse polder en dat is prettig om ze te vergelijken en te leren kennen.

Wil je meer weten van de sprinkhaanzanger, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/ sprinkhaanzanger

Geen opmerkingen: