dinsdag 17 juli 2018

Arenden in overvloed.

overvliegende volwassen zeearend met prooi.
Tussen al het berichtengeweld over de slangenarend die maar binnen bleven stromen, zat een berichtje wat amper de aandacht kreeg, wat het wel verdiende. Het was belangrijk nieuws voor de vogelaars van de Biesbosch. In het Dordtse deel van de Biesbosch waren twee jonge zeearenden uitgevlogen. Het lijkt wel of hier geen aandacht meer voor is. Er had voor hetzelfde geld ook kunnen staan, "twee houtduiven uitgevlogen op de Tongplaat".

Dat zijn dus de eerste jonge zeearenden in de Biesbosch van dit seizoen. In het Brabantse deel van de Biesbosch broedt ook een koppel zeearenden maar daar zijn nog geen berichten van uitge-vlogen jonge zeearenden gehoord.

En daarmee is ook dit jaar weer een succesvol jaar voor de Biesbosch arenden want ook de visarenden hebben weer drie jongen die op punt van uitvliegen staan. Ik zag ze deze week nog over de rand van het nest kijken.

rechts jonge visarendjes in het nest
Dat deze grote roofvogels het hier zo goed doen komt ook door de enorme hoeveelheid voedsel wat hier voorhanden is. Er zit enorm veel vis en er zitten ook enorm veel watervogels. De arenden lusten dat allemaal en visarenden vliegen maar een paar honderd meter om een verse vis voor de jongen te halen. De zeearend plukt waar hij maar wil een nijlgansje uit de lucht.

En nu deze week dan de derde arendsoort in het gebied, de slangenarend, gekeken naar zijn menukaart heeft die hier eigenlijk niets te zoeken maar als zomergast is het natuurlijk geweldig. Het geeft de rijkdom van de Biesbosch maar weer eens aan. Binnen een straal van 300 meter kun je met wat geluk deze drie arendsoorten spotten, wat een luxe!

Dankzij de ontwikkeling van de Noordwaard in het kader van "ruimte voor de rivier" is het gebied een stuk robuuster geworden en het steeds maar toenemende broedsucces is dan bijna verzekerd. Met de toename van onder andere deze arenden in dit gebied is de Biesbosch internationaal ook steeds meer van betekenis geworden.

Bijvoorbeeld, een heel groot deel van de Europese populatie grutto's foerageert in De Noordwaard als ze na een lange tocht uit Afrika terugkomen én als ze aan het eind van het broedseizoen weer opgevet en wel naar het zuiden vertrekken. Duizenden grutto's verzamelen zich in de Muggenwaard en laten zich makkelijk bekijken.

Wat gaat dat allemaal beteken voor de toekomst, wat gaan we nog meemaken? Het wordt steeds mooier en mooier.

Geen opmerkingen: