vrijdag 13 juli 2018

Slangenarend in De Kroon.

zo mooi had ik hem niet verwacht
Op de Biesbosch app kwam een spectaculair berichtje binnen. Zondag namiddag was daar een slangenarend gezien. In de polders De Kroon en De Zalm, een grote, vrij kale vlakte met weinig struiken en alleen bomen aan de randen, daar was hij gezien. Een roofvogel die hier echt niet thuis hoort en daarom ook veel vraagtekens opriep. De foto op waarneming.nl bood uitsluitsel en de waarneming van deze bijzondere bezoeker werd daarmee bevestigd.

Normaal gesproken spring ik bij een bijzondere waar-neming niet gelijk in de auto en om dat wel te doen moet het wel heel bijzonder zijn en ook nog eens een soort zijn die mij iets zegt of aanspreekt. Voor de zwartkoprietzanger, die vorig jaar toch een week bij de polder Maltha rondhing, deed ik dat ook niet.

Dat doe ik voor deze slangenarend dus wel. De volgende dag werd deze imposante verschijning opnieuw gemeld en wilde ik hem toch graag met eigen ogen zien. Op de app kwam met regelmaat een foto en plaatsaanduiding voorbij
slangenarend speurend naar een prooi
dus het beest opsporen zou geen probleem zijn. Het gebied is mij heel goed bekend en er zijn maar een paar wegen die door dit gebied lopen. Ja, en zo'n bijzondere vogel trekt meer vogelaars aan dus was het zoeken niet meer dan kijken waar een groepje auto's geparkeerd stond.

Bij het gemaaltje bij de Ganzenwei stond een hele rij auto's en op het gemaal stond een mannetje of vijf, zes. Daar moet hij dus rondhangen en dat deed hij dus letterlijk. Hoog in de lucht hing de slangenarend boven het gebied, soms biddend en speurend naar een prooi dan weer zwevend naar een nieuwe stek.

Slangen worden hier niet gevangen maar wel kikkers en kleine zoogdieren. Met regelmaat viel hij als een steen uit de lucht en steeg na verloop van tijd weer op. Op een moment is hij anderhalf uur aan de grond gebleven en dat zou dus kunnen duiden op een prooi die wat groter is, een klein zoogdier of zo.

Maar wat een imposante verschijning is dit, de bruine kiekendief die even nieuwsgierig met hem opvloog, viel bijna in het niet. De slangenarend is zeker anderhalf keer zo groot en negeerde de kiekendief volledig. Dat beest is ver beneden zijn stand, nee, arenden dat zijn pas roofvogels en daarvan zitten nu dus drie soorten vlak bij elkaar, de visarend, de zee arend en nu dus ook een slangenarend. Ga vooral kijken!

Wil je meer weten van deze zeldzaamheid, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/slangenarend

Geen opmerkingen: