vrijdag 27 juli 2018

Horen koereigers hier thuis?

koereigers in Kenia
De afgelopen paar weken worden dagelijks een of meer koereigers in de Biesbosch gezien. Alleen in Friesland is ook nog een melding van een koereiger gedaan. Ik zag in de Oude Hardenhoek zelfs twee koereigers vlak bij elkaar staan en vandaag las ik dat er in de Biesbosch zelfs een jonge koereiger was gezien.

Heel apart dat in onze steken koereigers gezien worden en nog aparter is het vermoeden van een geslaagd broedgeval. Dat zou dan mogelijk op de Sassenplaat geweest kunnen zijn en dat zou dan daarmee het eerste succesvolle broedgeval in Nederland zijn. Ik ben benieuwd wanneer en of dit broedgeval ook bevestigd wordt. De koereiger is geen, al zou je dat wel denken, exoot maar een inheemse diersoort.

heel veel koereigers(en heilige ibissen)
De koereiger komt veel voor in het zuiden van
Europa en nog zuidelijker in Afrika. In Afrika hebben wij ze ook een grote aantallen gezien, op de rug van vee, tussen grote groepen ibissen en zelfs op nijlpaarden en neushoorns. Deze vogel doet mij zo Afrikaans aan en past voor mijn gevoel niet in onze streken. Dat deze vogels zich hier ook thuis voelen is alleen maar mooi en als je de berichten leest, nemen de aantallen alweer enige jaren toe. Tegenwoordig een gewone broedvogel in Frankrijk maar het eerste broedpaar was pas in 1968 vastgesteld en net zoals veel vogels trekt de soort langzaam maar zeker noordwaarts.

Net zoals de cetti's zanger en nijlgans om er maar een paar te noemen. Overigens, de bonte kraaien trekken ook noord- noordoostwaarts maar die schuiven steeds verder van ons vandaan. Dus deze leegte wordt weer opgevuld door een andere soort.


De koereiger dankt zijn naam aan zijn gedrag, hij vangt insecten vaak letterlijk tussen de poten van koeien. Koeien verjagen insecten die in het gras zitten en dan is het makkelijk om je maagje vol te eten. Een koereiger heeft er ook geen moeite mee om een kikker of muis te pakken en vindt overal wel wat eetbaars.

Wil je meer weten van deze kleine, bijna helemaal witte reiger, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/koereiger

Geen opmerkingen: