vrijdag 28 juni 2019

Kwartels horen roepen.

uitgelezen kwartelgebied, de Lage Vughtpolder
Vanaf eind mei tot het eind van de volgende maand is het kwarteltijd. De kwartels zijn dan terug uit Afrika en zijn dan tegen de schemer goed te horen met hun aparte roepje. Je moet wel even wennen om dit bijzondere geluidje tussen al het vogelgekwetter te ontdekken. Het is ook weer zo'n geluidje waar je "overheen luistert".

Ik had dat al eerder met de zang van de braamsluiper en ook met de eerste zingende spotvogels die ik hoorde. Die zag ik, of liever gezegd hoorde ik ook aan voor bosrietzangers met een nieuw bedacht liedje of imitatie van de een of andere Afrikaanse zangvogel.
alerte kwartel

De kwartelroep en ook de roep van bv. een porseleinhoen zijn zeldzaam om te horen en werden daarom door mij wel eens gemist. Scherp zijn op vogelgeluiden en zeker erg scherp zijn op kleine afwijkende geluidjes maken dat je ineens meer soorten hoort dan je eerst dacht dat er in een gebied zaten. Deze twee vogels, de kwartel en het porseleinhoen zijn geen liefhebbers van vliegen. En omdat ze zo verborgen leven en amper vliegen kom je ze niet of nauwelijks tegen. Heel gek eigenlijk dat ze niet van vliegen houden, want deze twee zijn, anders dan sommige soortgenoten, echte trekvogels en vliegen zomaar naar zuidelijk Afrika.

De kwartel vliegt dan maximaal 100 meter hoog en legt steeds korte afstanden af en is dus wel even onderweg. En is daarmee ook de enige fazantachtige die wegtrekt, de patrijs en de fazant blijven in de winter gewoon hier. Ook het porseleinhoen gaat naar Afrika terwijl zijn familieleden de waterral en het waterhoen in de winter gewoon hier blijven. Altijd weer die uitzonderingen!

Wil je meer weten van deze fazantachtige poldervogel, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kwartel

Geen opmerkingen: