donderdag 4 juli 2019

Is de polder dood?

maaien voorbij de rand zodat
de slootrand instort
Elke dag loop ik een paar keer door de Oranjepolder en zie hoe de polder gebruikt wordt. Ik wil niet zeggen dat de polder misbruikt wordt maar het ziet en niet goed uit. Van de ene kant is de Gemeente Oosterhout de boosdoener en van de andere kant zijn dat de boeren die de polder tot een op zijn zachtst gezegd vogelarm gebied maken.

De gemeente maait alle wegbermen zodra er ook maar bloemen zichtbaar worden en laat het maaisel liggen, klepelen noemen ze dat. Het maaisel wordt niet opgeruimd waardoor de bodem bemest wordt en zorgt voor een eenzijdige begroeiing. Gras en brandnetels beheersen de bermen en er is nog maar weinig ruimte voor bloemen en insecten. En dan heb je de boeren nog die aan de andere kant van de sloot de akkers tot op de rand maaien, spuiten en bewerken. Ze gaan soms nog verder dan de rand zodat de tractor in de sloot wegzakt. Geen enkele mogelijkheid voor weidevogels om insecten te vangen, te broeden of jonge uitgevlogen vogels veilig onder te brengen.

Bijschrift toevoegen
En dat is dus het grote probleem, niet alleen bij ons in de polder maar overal waar de agrariƫrs onder druk van
banken en de betaalrekening hun vak uitoefenen en Gemeenten hun bestendige beleid uitoefenen, hebben we met deze verarming te maken. Met name de patrijs, weidevogel bij uitstek, icoon van de polder van weleer, heeft het meer dan moeilijk. Meer dan 97% van deze vogelsoort is verdwenen. Er is voor de patrijs gewoonweg geen voedsel meer te vinden in deze groene woestijn. Vijf-zes jaar geleden kon je in de polder 's-avonds nog makkelijk vijf roepende patrijzen horen, nu hoor je er geen een meer. Het is in onze polder over en uit met deze soort.

Als ik nu een patrijs wil horen of zien moet ik richting Zeeland waar de omstandigheden op de een of andere manier nog wel geschikt zijn voor deze vogels. Daar zie je ze nog wel vrij door de akker lopen. De patrijs hiernaast, liep afgelopen week voor mij uit op het pad richting de zeedijk. Een van de weinig patrijzen die ik dit jaar gezien of gehoord heb.

Enkele jaren geleden nog hoorde ik vrijwel elke avond in de polder wel een patrijs roepen. Nu geen een meer. Het Partridge project, gefinancierd door de EU, zou wel eens uitkomst kunnen bieden en de patrijs kunnen redden. In de buurt van Almkerk is zo'n gebied ingericht voor de patrijs en daar reageren de patrijzen direct op en gaan er broeden. Ook in de polder bij Raamsdonk, richting Waspik is zo'n 18 hectare vogelvriendelijk ingericht door de lokale ANV(Agrarische Natuur Vereniging). Nu maar hopen dat er meer van dit soort projecten gestart worden en de patrijs gered wordt.

Wil je meer weten van deze bijna uitgestorven vogel, de dodo van de polder, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/patrijs

Geen opmerkingen: