vrijdag 29 november 2019

Mooie pijlen geschoten.

pijlstaart in prachtkleed
Alle wintergasten zijn gearriveerd, en dan bedoel ik vooral de eenden en ganzen. Bij ons in de buurt zit het overgrote deel in de Biesbosch en wat verder weg, zitten ze vooral op het grote water van het Hollands Diep, de Grevelingen en de Ventjagersplaten. In de Noordwaard bij Werkendam zitten makkelijk 15.000 tot 20.000 watervogels en het overgrote deel daarvan zijn krakeenden, smienten en wintertalingen. Voor kuifeenden en brilduikers moet je toch wat verder zijn, het Hollands Diep is dan zo'n vergaarbak van duizenden vogels.

De wat zeldzamere soorten zoals slobeend en pijlstaart zitten ook wel in de Noordwaard maar dan heb je het over splintergroeperingen
synchroon zwemmen  
Kleine clubjes eenden die opgaan in de massa. Soms zijn ze amper te vinden zoals bij wat donkerder weer, harde wind en regen. Dan zitten ze verborgen met de kop in de veren en zijn ze amper te herkennen. Maar zwemmen ze eenmaal rond dan valt direct de schoonheid van deze sierlijke eend op. Hij is wat groter dan de smienten, wintertalingen en krakeenden en net zo groot als een wilde eend. De tekening van deze eend is prachtig en als de pijlstaart helemaal is uitgegroeid is het helemaal een schoonheid van een vogel.

In de Noordwaard vind je amper een honderd-tal koppels pijlstaarten. Dat is ook niet gek want Nederland ligt aan de zuidkant van het verspreidingsgebied van de pijlstaart. Slechts enkele vogels komen hier tot broeden en afgelopen voorjaar heeft een koppel in de Hardenhoek gebroed maar of dat een succesvol legsel was, weet ik niet. In totaal broeden naar schatting 15 koppels pijlstaarten in Nederland, erg weinig dus. In de winter zoeken de noordelijke vogels ons dan niet direct in grote aantallen op zoals de smienten en wintertalingen dat wel doen. Een pijlstaart zien, blijft dus een bijzondere ontmoeting.

Wil je meer weten van deze sierlijkste eend dan moet je even klikken op de link;

Geen opmerkingen: