vrijdag 6 maart 2020

Blij dat ze weer zingen.

veldleeuwerik in de polder Lepelaar in de Biesbosch
Blij dat de leeuweriken weer zingen want dat betekent dat het voorjaar er aankomt. De boom-leeuweriken zingen sinds een week of twee in de boswachterij Dorst en de veldleeuweriken zingen weer wat langer in de Noordwaard en ook aan de kust.

Het lastige van deze beestjes is, dat ze er al wel langer zijn en soms wel de hele winter door alleen laten ze zich dan niet horen. Als ze niet zingen blijven ze ook vaak uit het zicht en zitten ze meestal op de grond
 
Her zijn beide prototype leeuwerik in gedrag en in uiterlijk en dat betekent dat ze ook met elkaar te verwarren zijn. Beide vogels hebben een korte stompe kuif en als ze allebei opzetten lijken ze sprekend op elkaar. Ook de tekening op de rug  is vrijwel hetzelfde. Allebei hebben ze een verendek met een typisch leeuwerikenpatroon van afhangende strepen. Het onderscheid wordt het makkelijkst gemaakt als je de biotoop van de afzonderlijke soorten kent en nu dan ook door de zang want die is zeer verschillend. Dus blij dat ze weer zingen.
boomleeuwerik in Dorst
 
De boomleeuweriken jodelen een beetje, het geluid lijkt een beetje op "lyu lyu lyu oedl oedl oedl" terwijl de veldleeuwerik een prachtige melodieuze heldere zang heeft die aanzwelt als de vogel omhoogklimt. Het is een zomers geluid ook al zitten we nog in maart. Het zijn geen Afrika-gangers ook al wordt dat soms gedacht. Ze gaan hooguit naar Spanje maar Frankrijk vinden ze ook goed en ik denk dat ze daarom al zo vroeg in het broedseizoen weer hier zijn. Ze hoeven maar een paar dagen te vliegen en komen dan redelijk fit bij ons aan.

de veldleeuwerik zet z'n kuif op



De veldleeuwerik is ook zo'n "luie" vogel en trekt ook niet verder dan Frankrijk. En er zijn zelfs veldleeuweriken die de hele winter, als de omstandigheden een beetje gunstig zijn, de hele winter hier blijven. In januari vlogen ze in de Kwade Hoek op Goeree rond. 
Een super nat gebied, net als de Noordwaard, en dat heeft de voorkeur terwijl de boomleeuwerik liever op de hoge droge zandgronden zit. Die zul je snel niet in de Noordwaard tegenkomen.
 
Wil je meer weten van de boomleeuwerik, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/boomleeuwerik
Wil je meer weten van de veldleeuwerik, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/veldleeuwerik
 

Geen opmerkingen: