vrijdag 13 maart 2020

Wintertaling uitzwaaien?

wat een prachtbeestje
Afgelopen week zag ik, tijdens een zeer spaarzaam momentje dat de zon scheen, een wintertalinkje zitten. Wat was dat een mooie momentje, de zon én een wintertaling tegelijk zien. De kleuren schitterden en fonkelden mij tegemoet en ik dacht warempel dat het voorjaar begonnen was. Een paar uur later was ik dat gevoel alweer kwijt en bijna vergeten toen de wind aantrok en de wolken binnenschoven en alles weer "normaal" werd.

Volgens mij is die wintertaling het hier ook wel beu en popelt ook om terug naar huis te gaan. Er zijn niet zoveel eenden soorten die hier overwinteren.
zomertalingen in maart in....... de boswachterij Dorst

Behalve de wintertaling zijn het in de winter smienten en pijlstaarten en die staan nu zo'n beetje op het punt van vertrekken. Hele, hele kleine aantallen blijven hier en broeden hier ook maar het overgrote deel vertrekt. Andere eenden zoals kuif-, tafel-, krak-, slob- en wilde eenden zijn hier een heel jaar aanwezig. En deze maand is ook de maand dat de winter-taling afgelost wordt door de zomertaling.

Die zomertaling is misschien nog wel mooier dan de wintertaling maar dat komt ook wel een beetje doordat de aantallen uiterst klein zijn. Een zomertaling zien is echt niet zo makkelijk als een wintertaling waarvan je soms duizenden vogels bij elkaar op het water ziet dobberen.
De wintertaling is een eend die met name in het hoge noorden zijn thuis heeft en dat is eigenlijk best gek als je weet dat deze eenden 7 maanden van het jaar bij ons zijn en krap 5 maanden "thuis" zijn om te broeden. Is de vogel als hij dan in de 7 "wintermaanden" bij ons is, thuis of zijn ze dat in die paar broedmaanden in het noorden? In ieder geval zijn we ze straks weer een tijdje kwijt dus de komende weken nog even extra opletten en genieten van dit kleinste maar fijnste eendje.

Wil je meer weten van deze kleine wintergast, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/wintertaling

Geen opmerkingen: