dinsdag 3 maart 2020

Van zeldzaam naar algemeen?

pontische meeuw op de Noordzee afgelopen oktober
Ook al blijft het voor mij een hele bijzondere waarneming om een pontische meeuw te zien, en wordt de soort onder een flink deel van de vogelaars nog steeds als zeldzaam gezien, is de vogel inmiddels redelijk algemeen te noemen.

Dat de pontische meeuw zeldzaam wordt genoemd, komt denk ik vooral door de onbe-kendheid met de hele specifieke kenmerken die de vogel heeft en wordt al snel gedacht dat het om een andere soort gaat. De vrij algemene zilvermeeuw heeft er nog het meeste van weg. Vooral in de Biesbosch levert wat speurwerk wel eens een mooie pont op.

koptekening 4 x pontische meeuw 2e winter
De afgelopen maand heb ik in de Biesbosch op verschillende plekken ponten in de diverse kleden kunnen spotten. Alle kenmerken moeten voor mij kloppen en ik probeer ook elke vogel op de foto te zetten om deze foto door een validator van waarneming.nl(lees Merijn Loeve) te laten beoordelen.

En ik moet zeggen dat ik erg blij ben met de "score" van deze maand, de soort was goed gedetermineerd en ook de jaarkleden klopten. En met dat laatste ben ik erg blij want dat is dan ook het meest lastige onderdeel van de vogel herkenning.
adulte pontische meeuw afgelopen week in de Biesbosch

Neem nou alleen al de koptekening die per vogel verschillend kan zijn(zie foto R.J. van der Leij). Zonder goede meeuwengids(M.Loeve) is het lastig om de vogels te herkennen en die gids behoort alweer even tot mijn standaard uitrusting en is wat meeuwen herkennen mijn steun en toeverlaat geworden.

Zolang de vogels het volwassenkleed niet hebben bereikt(tot 5 jaar) zijn er behoorlijk wat verschillen per individu te ontdekken. Kijk alleen maar eens naar de snaveltekening hierboven en dat alleen al maakt het lastig om de soort te benoemen. Het kan dan weer wel helpen om het individu te leren herkennen. Want dat is natuurlijk ook erg leuk, heb ik nu met een andere of weer dezelfde vogel te maken?  Vooral de eindband van de staart en dan met name de buitenste pennen aan weerszijde zijn per vogel uniek en kun je vergelijken met een vingerafdruk. In de Biesbosch wordt het jaar na jaar interessanter en ook lastiger want er komen zo zoetjes aan steeds meer ponten in de winter in onze regio voor.

dit is zo'n Poolse pont(oktober 2019 Noordzee)
Amper vijf jaar geleden was het een sensatie dat een koppel zwartkopmeeuwen op het eiland van de Hardenhoek tot broeden kwam. Nu, of eigenlijk afgelopen broedseizoen, hebben maar liefst 57 zwartkop broedparen op het eiland gezeten en ik denk dat het niet heel erg lang gaat duren totdat ook de ponten dat gaan doen. Het kan hard gaan! Er zijn namelijk al broed-gevallen van ponten bekend in Polen en Duitsland, dus ze verspreiden zich van de Kaspische Zee langzaamaan naar het westen. Een kwestie van aftellen dus.

Wil je meer weten van deze hele bijzondere maar ook weer bijna gewone wintergast, klik dan op de link;

Geen opmerkingen: