dinsdag 14 september 2021

"Arival of the birds".

Noordwaard gisterenochtend
Het muziekstuk Arival of the birds, daar moest ik gisterenmorgen aan denken toen op verschillende plaatsen in de Biesbosch al wintergasten waren gearriveerd. Op elke grote plas zaten al redelijk wat smienten en die waren een week geleden nog niet terug. En de eerste pijlstaart is ook al gearriveerd om hier de komende maanden te overwinteren. Arival of the birds is een muziekstuk dat gaat over de aankomst van de flamingo's en ik geloof dat het een Walt Disney film is. Ik beeldde mij de enorme wolken overvliegende vogels in, een prachtig gezicht moet dat zijn. Mooie muziek in ieder geval.

de eerste pijlstaart is ook terug
De wintergasten arriveren de komende weken maar ook doortrekkers doen de Biesbosch aan. Het wordt er de komende weken alleen maar drukker op. Zo zaten overal wel watersnippen en die zijn alweer een paar weken op trek. Je hoort ze overvliegen en ziet ze wel in elk rietkraagje, wat niet in te diep water staat, staan. Die watersnippen zijn op weg naar de overwintergebieden terwijl die eenden juist naar hier komen en niet verder gaan. 

De hele Biesbosch stroomt letterlijk vol met watervogels en dat kunnen in de piek van de winter makkelijk 30.000 of meer vogels zijn. Eenden, ganzen maar ook zwanen vinden hier een redelijk veilig rustgebied waar voldoende voedsel te vinden is.
zeearend op het vinkentouw
Dat trekt ook weer rovers aan en dan is de koning van die roversbende de zeearend wel. Elke winter zitten behoorlijk wat zeearenden in de Biesbosch en op het hoogtepunt daarvan zitten hier meer dan tien van die kolossen. En ook gisteren waren de zeearenden actief. Een clubje van drie jonge vogels maakte de Hardenhoek onveilig en zo zal het de komende maanden vrijwel dagelijks gaan. Alles in paniek de lucht in, af en toe een slachtoffer en dan weer die relatieve rust voor zo lang als het duurt. 

Er komen mooie maanden aan en de komende weken kunnen we hier dus ook genieten van de "arival of the birds".
 

Geen opmerkingen: