vrijdag 11 maart 2022

Gemaskerde wintergast.

klapekster in de winter
Met niet al teveel moeite kom ik in elke maand van de winter wel ergens een klapekster tegen. Maar het is geen algemene wintergast die je overal tegenkomt, het zijn slechts enkele honderden exemplaren die de winter bij ons doorbrengen. Ze komen in het najaar steeds naar dezelfde plekken terug waardoor je al weet waar je er een kunt vinden. Soms komen ze daar jaren en jaren achterelkaar terug. En dat zorgt ervoor dat ik ze altijd wel ergens zie.

De Deeneplaat in de Biesbosch, de Strijbeekse Heide, Haagse Beemden, Maashorst en enkele jaren geleden ook de Boswachterij Dorst, zijn van die vaste plekken. Dat de klapekster in Dorst zat, is trouwens alweer tien jaar geleden en hij zat daar aan de rand van de grote vlakte, steeds in de top van een hoge boom. 

Dat is ook altijd de favoriete plek van een klapekster, hoog in een boom met een goed uitzicht over het gebied om hem heen. Dat zorgt er ook voor dat je ze vrij makkelijk kunt vinden. Hun witgrijze verenkleed en het kenmerkende zwarte maskertje vallen op en dat zorgt dat je ze al van verre kunt zien. De naam kan je wel eens op het verkeerde been zetten want het is zeker geen familielid van een ekster, laat staan van een scholekster een echt steltloper. En wat de klapekster echt niet is, is een steltloper.

grauwe klauwier in de zomer
Een klapekster is nauw verwant aan een klauwier en qua bouw lijken ze ook erg sterk op elkaar. Ze hebben zelfs het boevenmaskertje met elkaar gemeen. Ze zijn even groot en hebben beide exact zo'n klein haaksnaveltje en een lange staart. Alleen komen ze elkaar hier in Nederland nooit tegen. 

De klapekster is hier in de winter en de grauwe klauwier arriveert vanaf mei en is in augustus alweer weg. Het zijn allebei echte rovertjes en jagen op grote insecten, woelmuizen en de klapekster in de winter zelfs op kleine vogeltjes. Dat zou je toch niet zeggen als je hem zo zit zitten. Hij komt ondanks zijn boevenmaskertje vriendelijk zelfs een beetje liefelijk over. Zeker niet op een agressieve, streng kijkende roofvogel.

duidelijk haaksnaveltje
De klapekster van de Boswachterij Dorst is alweer tien jaar verdwenen en ook de jaarlijkse klapekster telling is na de winter van 2018/2019 van de kalender verdwenen. Elke winter werd landelijk een klapekster telling gehouden en zo werd duidelijk hoeveel klapeksters in Nederland overwinterden. Leuk om aan mee te doen maar ook die telling is dus geschrapt. Ik heb geen idee waarom dat is, of het komt dat de klapeksters toenamen en niet meer bedreigd zijn, lijkt mij sterk, of dat het project simpelweg gestopt is omdat voldoende data verzameld is. ik weet het niet.

We kunnen nog een paar weken genieten van de prachtige klapekster en dan is die ook vertrokken en duurt het weer ruim een half jaar voordat hij terug is. 
Wil je meer weten van deze kleine boef, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/klapekster

Geen opmerkingen: