woensdag 23 maart 2022

Je hoort me wel maar ziet me niet.

vorige week op 3 meter
De natuur blijft je steeds weer verbazen. Het is elke keer weer spectaculair hoe vogels en ook sommige zoogdieren volledig op hun schutkleur kunnen en durven vertrouwen. Als je regelmatig in de natuur komt en van de paden afgaat en door het struweel of wildere gras loopt en niet door het gras van een weiland kom je nog wel eens wat moois tegen.

Niet zelden kost zo'n ontmoeting je een flinke hartverzakking want als een patrijs de vlak voor je voeten de lucht ingaat schrik je je rot. Afgelopen tijd is mij dat nu een paar keer gebeurd en ook fazanten zijn van die beesten die tot het laatst wachten. Met veel lawaai gaan die dan de lucht in en vaak zijn dat dan meerdere vogels tegelijk. 

Enkel jaren geleden gebeurde dat in de boswachterij Dorst toen een houtsnip en later dat jaar een nachtzwaluw vlak voor mij opvloog. Die maakte geen herrie en vloog zigzaggend over de heidepollen weg. En nog wat jaren langer geleden bleef een nachtzwaluw zelfs voor mijn voeten liggen en sloot de ogen om echt niet opgemerkt te worden. Die vertrouwde echt op zijn schutkleur.

op afstand onzichtbaar(jan 2018)
En zo zijn er nog wel wat voorbeelden te noemen. Niet alle vogels hebben een schutkleur waardoor ze gezien tegen de achtergrond aan het zicht worden onttrokken. Soms gaat het ook gewoon om goed verbergen en plat op de grond liggen zoals patrijzen en fazanten ook wel doen. Soms is de schutkleur van een roofdier belangrijk om niet opgemerkt te worden als een prooi beslopen wordt. Maar een vogel spant toch wel de kroon vind ik en dat is de roerdomp.

De roerdomp kan in de "paalhouding", volledig opgaan in de achtergrond van een rietkraag. Die verbergt zich niet zoals een patrijs of fazant. Hij staat op een paar meter van je vandaan, volledig stil maar wel op scherp. 

Waarom zou deze vogel toch zo'n risico nemen want er is niet heel veel voor nodig om alsnog gepakt te worden. Opvliegen is dan geen optie want dat gaat echt niet zo snel. Het is in ieder geval een riskante vorm van bescherming.

Wil je meer weten van de best gecamoufleerde rietvogel, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/roerdomp

Geen opmerkingen: