vrijdag 4 maart 2022

Vroeg, vroeger, vroegst.

3 maart, voor mij de eerste zingende tjif
Gisteren, 3 maart, hoorde ik in alle vroegte de eerste tjiftjaf van het seizoen en daarmee is deze zingende tjiftjaf voor mij de vroegste tot nu toe. Dat wil niet zeggen dat dit mijn vroegste waarneming van een tjiftjaf is, want die zie ik elke maand van het jaar wel een keer. 

Veel tjiffen trekken in het najaar wel weg maar er zijn er ook altijd die het hele jaar hier blijven. Die gokken op een milde winter en besparen zich zo een hele lange en gevaarlijke reis naar het zuiden. In de winter zingen ze niet, je hoort dan hooguit een contactroepje en dat is het dan wel.

Officieel, als je dat zo kunt noemen, beginnen ze begin april weer te zingen en dan is deze zingende tjif toch echt een hele vroege. Daar zou trouwens deze milde winter wel eens voor gezorgd kunnen hebben. In de Biesbosch zitten altijd veel tjiftjafs en tussen deze vogels zaten deze winter ook een paar siberische tjiftjafs. Ze zijn nog stiekemer dan de gewone tjif en dus nog moeilijk te vinden. 
tjif-tjaf-tjif-tjaf-tjif-tjaf

Ik zag mijn eerste bij de polder Malta waar de siberische tjiftjaf onderin een braamstruik zat. Lang genoeg om hem goed te bekijken en opvallend was de grijze kleur. Het contactroepje was niet veel anders dan het contactroepje van de gewone tjiftjaf dus als je er niet speciaal voor op uit bent, kun je zomaar denken dat je een gewone tjiftjaf hebt gehoord.

Het is een Aziatische variant van de tjiftjaf en uitzonderlijk dat hij hier te zien is. Het is dus een regelrecht dwaalgast. Ze horen in Irak, Pakistan en Noord India te overwinteren en slechts een klein deel komt naar Europa. Tot 2012 werden waarnemingen niet echt serieus genomen totdat onderzoek uitwees dat er aanzienlijk meer in Nederland overwinterden dan gedacht werd. 

en nog een
Vanaf dat moment werden meldingen wel serieus genomen en zie je langzaam maar zeker dat meer meldingen gedaan worden. Daarbij komt de toename van het aantal vogelaars en het beter beschikbaar komen van middelen om een vreemde soort te determineren. De kennis neemt toe en zo is de kans op een mooie nieuwe soort dichtbij.

Wil je meer weten van deze vroege druktemaker, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/tjiftjaf

Geen opmerkingen: