dinsdag 1 maart 2022

Miereneter op dieet?

even bijkomen in het
ochtendzonnetje(23 feb)
De stormen van de afgelopen dagen hebben er voor de vogels geen goed aan gedaan.Veel vogels hebben het lastig gehad en ik weet niet of door dit extreme weer ook vogels sneuvelen? Er zijn vogels die in deze tijd vrij gemakkelijk aan voedsel komen, kijk maar naar de mezen die uit de vele voedertafels, zaadsilo's, vetbollen en noem verder maar op kunnen kiezen. Voor watervogels veranderde er ook maar weinig, die zijn toch al nat, behalve dan dat opstijgen en landen een huzarenstukje was. Ik zag in de Willemspolder de knobbelzwanen die normaal gesproken in een weiland als groep bij elkaar zitten, nu verspreid door de hele polder zitten. Behoorlijk verwaaid dus.

Zo maakt elke vogelsoort deze extreme weersomstandigheden op zijn eigen manier door. Ik ben wel benieuwd hoe nu bijvoorbeeld een groen specht deze periode doorkomt? Groene spechten zijn echte miereneters en ook die beestjes hebben het met dit weer lastig door de flinke regenval. 

jonge specht in Dorst
Hoe weet die groene specht in deze afgelopen weken aan zijn eten te komen als overal water staat? Natuurlijk heeft ook een groen specht enige vetreserve en kan best wel een dag of wat zonder mieren maar toch niet al te lang. Ze zullen noodgedwongen over schakelen op andere insecten die verstopt in de boomschors zitten. Dat moet wel.

Een vogel heeft een lichaamstemperatuur van 42 graden Celsius en zie die lichaamstemperatuur tijdens de hevige regenval, snijdende koude wind en ook nog eens een lege maag op niveau te houden. De groene spechten laten zich gisteren en vandaag weer volop horen en dat betekent dat ze toch wat eetbaars hebben kunnen vinden.

nieuwe aanwas, bedelend om
een hap mieren(juni 2020)
Er zullen ongetwijfeld vogels gesneuveld zijn maar hoeveel dat er zijn, is gissen. Dat ze nu zo luidruchtig zijn, lijkt wel een soort uiting van blijdschap te zijn, blij dat de weersomstandigheden verbeterd zijn en er weer toekomst is. En nu is het belangrijk dat de mieren het ook overleefd hebben. Met name de rode bosmier staat bovenaan de menukaart. Daar gaat het overigens ook niet goed mee waardoor groene spechten met name in de winter overschakelen naar gele weidemieren, wegmieren en glanzende houtmieren. Met deze mierensoorten gaat het minder slecht en die zijn nog goed beschikbaar.

Het broedseizoen zit er aan te komen en is er werk aan de winkel want de mogelijk ontstane gaten in de populatie moeten toch weer gedicht worden. We kunnen deze bijna exotisch uitziende spechtensoort absoluut niet missen.

Wil je meer weten van deze lachende houthakker, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/groene-specht

Geen opmerkingen: