dinsdag 15 maart 2022

Jonge zeearenden?

zeearend afgelopen zaterdag
Tijdens de maandelijkse watervogel inventarisatie in de Noordwaard zie ik altijd wel ergens een zeearend zitten of vliegen. Je hoeft er eigenlijk nooit echt moeite voor te doen behalve dan regelmatig omhoog kijken. Het is toch wel bijzonder dat deze vogel in een relatief korte tijd zo gewoon is geworden. Hij komt daarom ook regelmatig voorbij in mijn blog want ik schrijf immers over mijn recente ervaringen en waarnemingen.

De volwassen zeearenden zijn nu even uit beeld want die zijn druk met het uitbroeden van de eieren. 
en nog een jongeling
De zeearend in de Brabantse Biesbosch ligt al in broedhouding op het nest en die van de Dordtse nog niet. Binnenkort wordt, als alles goed gaat, de populatie verder uitgebreid en dat was een dikke maand geleden nog een spannende. In een paar weken tijd kwamen Corrie, Dudley, Eunice en Franklin voorbij. Zware stormen krijgen een naam en laten als dank een spoor van vernielingen achter. 
En die stormen slopen de bomen van de Biesbosch. Ongelooflijk hoeveel bomen daar nu omgewaaid zijn. Het zijn voornamelijk oude, soms dode en rotte populieren en wilgen die het begeven maar dat is ook het overgrote deel wat er staat. En juist grote oude, liefst gevorkte bomen hebben de voorkeur om en nest in te bouwen. 

Die zeearenden hebben daarom ook maar weinig keus en zijn dan meestal genoodzaakt hun nest in zo'n zwakke boom te bouwen. Een flink nest met een doorsnede van anderhalve meter en een kilootje of 150 tot wel 200 zwaar, is een enorme last voor een Biesbosch boom. Niet voor niets dat al een paar keer een nestboom omgewaaid is, zelfs met eieren in het nest. 
volwassen exemplaar
Elk jaar hebben we wel een keer te maken met een zware voorjaarsstorm en dit jaar hebben we zelfs vier van die stormen in korte tijd gehad.

Ik ben heel erg benieuwd wat die vier stormen van dit jaar te betekenen hebben gehad voor de Biesbosch zeearenden. De jonge zeearenden die nog niet aan broeden toe zijn, vliegen in ieder geval nog vrolijk rond, De eenden en ganzen de stuipen op het lijf jagend. Die hebben nog geen last van uitgewaaide nesten of omgewaaide bomen. Ik houd de boel in de gaten en kom er zeker een keer op terug.

Wil je meer weten van deze grootste roofvogel van ons land, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/zeearend

Geen opmerkingen: