zaterdag 19 maart 2022

De eerste broedvogels.

rietpolder de Vijf Ambachten 
Afgelopen weekend zijn we weer gestart met de broedvogel inventarisaties in de Biesbosch. De rietpolders liggen er weer schitterend bij en zijn klaar om de broedende rietvogels te ontvangen. De blauwborsten en roerdompen zijn in de buurt, er wordt al voorzichtig gezongen. De stevige zuiden wind van de afgelopen dagen geeft ze nog net een extra zetje mee naar hier. De rietgorzen zijn minder terughoudend en zingen al volop. Voor hun kan het broedseizoen beginnen en voor sommige grauwe ganzen is het zelfs al zover. 

Op een paar plekken zaten al grauwe ganzen op het nest en andere ganzen vertoonden afleidingsgedrag door onbeweeglijk vrijwel geheel plat op het water te liggen. De eerste jonge ganzen kunnen in de eerste helft van volgende maand al op het wateroppervlak dobberen. Het aantal ganzen neemt in deze rietpolders alweer enkele jaren flink toe. Dat is trouwens geen pretje want met hun alarmerende gegak overstemmen ze soms de kleine zangertjes.

grauwe gans op het nest
Komend weekend, weer een week later is de situatie al anders dan vorige week. De blauwborsten zingen dan wel volop en kiezen zorgvuldig hun territorium. Niet veel later komen de rietzangers aan en nog wat later snorren en kleine karekieten. 

Zo wordt elke vierkante meter van de rietpolder bezet. Over een dikke maand leun je daar tegen een oorverdovende muur van geluid aan, zoveel vogels zingen dan en is het een echte uitdaging om alle geluiden goed in het BMP(Broedvogel Monitoring Project) systeem van SOVON te registreren.
vanaf volgende week zingende blauwborst
Veel van de soorten die in de rietpolder gaan broeden zijn afhankelijk van de goed gereguleerde waterstand. 

Want als het te droog is, kiezen bijvoorbeeld snorren voor een ander natter gebied. Daarvoor in de plaats kun je dan wel weer een sprinhaanzanger tegenkomen. Die houdt niet zo van hele natte voeten. Een goed uitgebalanceerde waterstand in de rietpolders bepaalt veel van wat er gaat gebeuren. Gelukkig wordt daar de afgelopen jaren flink aandacht aan besteed. 
roerdomp gisteren

De roerdompen doen het hier alweer een paar jaar goed en al "hoempen" ze nog niet, ze zitten er wel. Er zat zelfs een roerdomp op amper 3 meter van mij vandaan en hij bleef onbeweeglijk in de "paalhouding" staan. Volledig vertrouwend op zijn schutkleur stond hij daar. 

Ik kon rustig mijn camera uit de tas pakken en hem uitgebreid fotograferen. Al die tijd hield hij mij onbeweeglijk in de gaten. Hij vloog niet weg en ik ben heel rustig doorgelopen zonder plotselinge bewegingen te maken. Prachtig zo.


Geen opmerkingen: