vrijdag 6 mei 2022

Weer eens wat anders.

Afgelopen week werd in Tholen een grote grijze snip ontdekt. Half Nederland springt dan in de auto om dit zeldzame beestje te zien, te fotograferen, af te strepen op de soortenlijst en vooral ook om hem lastig te vallen. Want honderden "vogelaars" verdringen zich dan rond zo'n zeldzaamheid.

De grote grijze snip is in de eerste plaats niet grijs en ten tweede niet gewend aan mensen. Dat laatste zorgt er dan weer voor dat hij zich niets aantrekt van de grote groep vogelaars en fotografen. Voor mij zijn die twee laatste totaal verschillende groepen vogelliefhebbers. Fotografen missen vaak dat stukje respect voor de natuur want het "perfecte plaatje" gaat voor alles. 99% van die fotografen zijn goedbedoelde amateurs, zeg maar prutsers want de mooiste plaatjes zijn allang gemaakt door ene Frans Lanting ofzo.

Deze grote grijze snip komt oorspronkelijk uit Noord West Alaska en SiberiĆ« en is van de twee snippen die daar leven de meest reislustige. Ze komen wel vaker naar Europa maar heel zelden naar Nederland. In totaal zijn nu 49 goed gedocumenteerde waarnemingen geregistreerd.. Dus deze dwaalgast heeft weer veel mensen blij gemaakt. 

De vogel heeft een verenkleed wat mij nog het meest deed denken aan een grutto en kemphaan. Verder is het echt wel een snip en ook het foerageergedrag is typisch van een snip. 
het enorme weidse landschap van Alaska
Ik denk dat deze snip in Noord West Alaska ook niet zo makkelijk te zien is, ook al is het daar een algemene soort. Daarbij is het land zo enorm uitgestrekt dat het sowieso moeilijk is om er een te vinden. Ik weet nog dat wij in het Noord Westen van Alaska wel vogels zagen maar de afstanden waren vaak te groot om de soort op zekerheid te determineren. Aan de kust ging dat eigenlijk nog het beste, daar bleven de vogels wat meer in de buurt. Zeekoeten, alken, zeearenden, ijsduikers, parelduikers, verschillende papegaaiduikers en meeuwensoorten zagen van dichtbij.

Deze snip zal, als hij voldoende opgevet is, weer snel vertrekken want ook deze vogel wil wel aan het broedseizoen beginnen. In ieder geval een leuke ontmoeting als je die irritante fotografen even wegdenkt.

Wil je meer weten van deze grote grijze snip, klik dan op de link;

Geen opmerkingen: