maandag 14 november 2022

Een mogelijke dwaalgast in ons land.

kokarde zaagbek
In deze periode komen de zaagbekken weer naar ons land en die familie is groter dan de meesten denken. In ons land kun je zo'n acht verschillende watervogels tegenkomen die tot de familie van de zaagbekken behoren. En behalve deze acht zaagbekkensoorten kom je ook wel eens een bijzonder familielid van ze tegen. Dat is dan een zogenaamde dwaalgast. Van een dwaalgast is vaak maar een exemplaar tot slechts enkele exemplaren in ons land te vinden. 

Een zaagbek die tot de categorie dwaalgaten gerekend wordt, is de kokardezaagbek die ook wel eens kuifzaagbek wordt genoemd. 
Zouwe Boezem
Elk jaar komt er wel een tot soms een stuk of vier-vijf van die kokardezaagbekken voor in ons land. Je moet wel uitkijken want er ontsnapt wel eens zo'n vogel die hier als volièrevogel wordt gehouden. Maar dat is vaak moeilijk te bepalen als de zaagbek alleen maar in het water blijft zitten. Je kunt dan niet zien of de vogel een kwekersring om de poten heeft zitten.

In de afgelopen jaren is in het winterhalfjaar bij de Zouwe Boezem altijd wel een kokardezaagbek te vinden. Dit jaar zit daar een mannetje en die is niet echt schuw, dus ik verdenk hem ervan dat hij al een tijdje bij mensen in een kooi heeft geleefd. Het zou natuurlijk mooi zijn als dat niet zo is en dat dit een echte wilde vogel is. De commissie(CDNA) die beoordeelt of dit een echte wilde vogel is, waagt zich er nog steeds niet aan om de kokardezaagbek, ook al is het een ongeringde vogel als officiële dwaalgast te erkennen. 

Dus dat geldt dan ook voor deze vogel, ook als is de tijd in het jaar juist en zijn die beesten ook in Amerika nu op trek en kan zo'n vogel de "verkeerde afslag" hebben genomen. Het kan namelijk altijd nog zo zijn dat de vogel hier in bijvoorbeeld Duitsland is gekweekt, niet geringd is en zomaar naar Nederland is gevlogen. Ik sluit het niet uit, het kan.

Als dat zo is dan heeft hij een lange reis achter de rug want zijn oorspronkelijke leefgebied is in Noord Amerika te vinden. Het zou best kunnen dat hij daar vandaan komt en tijdens de trek gewoon te ver is doorgevlogen net als de gestreepte strandloper en de grote grijze snip die het afgelopen half jaar ook in Nederland terecht waren gekomen. 

Wil je meer weten van deze prachtige kuifzaagbek, klik dan op de link;
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kokardezaagbek

Geen opmerkingen: