maandag 7 november 2022

Kraanvogels nog niet allemaal weg.

jonge kraanvogel in de Biesbosch(5-3-2019)
De meeste kraanvogels staan nog in de startblokken. Er wachten nog zo'n 100.000 kraanvogels op de ideale weersomstandigheden en als dat dan gebeurt, vertrekken ze massaal via Frankrijk naar Zuid Spanje. Ze overwinteren daar en zijn nu onderweg van Scandinaviƫ naar Frankrijk.

Twee weken geleden hoopte ik, tijdens onze vakantie in Drenthe, al op overtrekkende kraanvogels maar dat beperkte zich helaas tot slechts een laag overvliegende kraanvogel. En die ene kraanvogel was volgens mij niet eens op trek want in het gebied waar ik hem zag, broeden tegenwoordig kraanvogels. Bij het Dwingelderveld en Fochterloƫrveen broeden tegenwoordig bijna honderd broedparen.

volwassen exemplaar in Zeeland(29-3-2021)
Dat het zo goed gaat met deze vogel komt ook omdat het in Duitsland ook zo goed gaat met deze vogelsoort. Door de uitbreiding van de Duitse populatie, verschuift deze langzaamaan steeds verder Westwaarts onze richting in. 

Als de wind een beetje goed staat, zeg maar wat meer uit het Oosten dan maken we hier nog aardig kans op overvliegende exemplaren maar dan moet alles samenkomen en die keren dat dat gebeurt is niet bijzonder groot. Om iets van de kraanvogel trek mee te krijgen, kun je maar beter in Oost Nederland of liever gezegd in Limburg zijn. Daar pikken ze er ieder jaar wel aardig wat van mee.
grijze kroonkraanvogel(voorjaar 2006)
De trek van de kraanvogels duurt wat langer dan die van bijvoorbeeld de graspiepers. Die trekken in een periode van een paar weken over en dan is het klaar. Kraanvogels daarentegen nemen de tijd voor de lange reis en die trektocht kan wel tot december doorlopen .

Een volwassen kraanvogel is prachtig van kleur en tekening maar legt het toch echt wel af bij zijn Afrikaanse familielid, de grijze kroonkraanvogel. Deze kraanvogel leeft in Oost- en Zuid Afrika en wij zagen hem in het voorjaar van 2006 in Tanzania en Kenia.
Wil je meer weten van deze statige vogel, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kraanvogel

Geen opmerkingen: