maandag 21 november 2022

Late zwermende spreeuwen.

de uitvalsbasis
Half november en de spreeuwen zwermen nog steeds met een paar duizend vogels door de Oranjepolder. Ik kan mij niet goed herinneren of dat andere jaren ook zo was. In mijn beleving, zijn die spreeuwen tot eind augustus en maximaal tot ergens in september in de polder actief. Ze verzamelen in de hoogspanningsmasten, zwermen even boven de velden en vertrekken dan naar de slaapplaats. Jaren geleden sliepen ze in het centrum van Oosterhout, later kozen ze voor de rietkraag van de zandwinplas achterin de Oranjepolder.

verzamelen in de polder
Maar daar zijn ze nu ook verdreven door de huidige zandwin activiteiten. Als ik ze zo bezig zie, lijkt het er op dat ze hier ergens in de wijk of aan de rand van de wijk een nieuwe slaapplek hebben gevonden. Jammer genoeg vertrekken ze niet tegelijk naar de slaapplaats maar doen ze dat steeds in kleine groepen van enkele tientallen tot maximaal een honderdtal vogels per keer. Zo loopt de verzamelplaats, een hoogspanningsmast, langzaam leeg.

De spreeuwen worden door ons gedwongen flexibel te zijn want elke keer verliezen ze hun slaapplaats door menselijke activiteiten. 
nog een laatste snack voor het slapengaan
Dat de spreeuwen uiteindelijk de prijs betalen is duidelijk want het aantal spreeuwen neemt al jaren achter elkaar af. En naar mijn idee gaat dat jaarlijks met flinke aantallen achteruit ook omdat het aantal nestgelegenheden afneemt. Door veel nieuwbouw, verregaande isolatie van gebouwen en een steeds kleiner voedselaanbod verdwijnen deze prachtige vogels.

Maar even terug naar de late groepsactiviteiten van deze kolonievogel want dat zou nu toch wel over moeten zijn. Ze trekken wel weg maar niet ver. Een paar honderd kilometer Zuidwaarts vinden ze genoeg en in die tijd arriveert de familie uit het Noorden. Als die hier de plekken innemen van onze vogels laten ze dat zwermen achterwege en zie je dat schouwspel pas weer in het voorjaar. Dus zolang het kan, profiteer ervan.

Wil je meer weten van deze zwermende kolonievogel, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/spreeuw

Geen opmerkingen: