maandag 28 november 2022

Veel nieuwe buurtbewoners.

een paar van die jongelingen bij elkaar
In januari telde ik hier de wijk maar liefst 25 eksternesten. de wijk is inmiddels een jaar of dertig oud en de bomen die destijds geplant zijn, zijn inmiddels groot en volwassen. Ideaal voor eksters om daar hun nest in te bouwen. En in die nesten is volgens mij meer gebroed dan ooit tevoren. Want reken maar eens uit als in elk van die nesten 5 tot 7 eieren gelegd worden en ik weet ook dat niet alle legsels succesvol zijn maar twintig nesten, maal zeg maar 5 eieren zijn toch 100 jonge eksters die de wijk onveilig maken.

En, het zouden er zomaar meer kunnen zijn. Eksters leiden in de eerste twee drie jaar van hun leven een vrijgezellen leven en vormen zogenaamde jeugdbendes of wat vriendelijker gezelschap clubjes.
ekstercity, januari van dit jaar
Ze zoeken elkaar op en brengen de tijd gezamenlijk door met voedsel zoeken, kraaien en kauwen pesten en vooral veel luidruchtig heen en weer vliegen. Ik zie en hoor ze dagelijks bij ons op het plein en een enkeling komt ook bij ons in de tuin struinen naar voedsel.

De jeugdbende die nu bij ons de wijk "onveilig" maakt, bestaat uit maar liefst 27 exemplaren. Nog nooit eerder zag ik een grotere groep jonge eksters in de wijk. Meestal beperkte zich dat tot 12 tot 15 vogels en dat is ongeveer de helft van wat er nu rondvliegt. Dit is dus of een bijzonder succesvol broedjaar geweest of het aantal eksters neemt gestaag toe en kunnen we volgend jaar weer een paar nesten meer in de wijk vinden. Het aantal geschikte nestbomen is voorlopig onuitputtelijk dus daar ligt het niet aan.

hier zitten wel 10 ekster
Dat die grote groep eksters hier in de wijk, ondanks hun opvallende uiterlijk en luidruchtige gedrag betrekkelijk anoniem hier leeft is toch wel bijzonder. Want vergeet niet dat hier ook nog eens 25 koppels oudervogels leven. Dan ga je toch aardig richting de honderd vogels. 

Het kan allemaal en niemand heeft er echt last van. Ze vernielen weinig, poepen je auto niet onder en vallen huisdieren en kinderen niet aan. Kortom, we hebben er eigenlijk geen last van en dat vind ik toch wel bijzonder. De parallelle vogelwereld naast de onze waar zij en wij invloed uitoefenen op elkaars wereld. Ja, dat is het.

Wil je meer weten van deze schitterende en o zo anonieme buurtbewoner, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/ekster

Geen opmerkingen: