donderdag 10 november 2022

Een verborgen bladkoning.


Deze pallas liet zich wel goed zien
Dit is dé tijd om een bladkoning te horen en met veel geluk ook te zien. In het najaar trekken ze over ons land naar het Zuiden en gebruiken de kustlijn om hun weg te vinden. Bladkoningen vind je in deze tijd vooral in de Westelijke helft van ons land. Een bladkoning is een piepklein vogeltje, groen-bruin met een lichte tekening op de vleugels en kop. Maakt een vrij duidelijk tweetonig piepgeluidje, het liefst in de dichte begroeiing van struiken. Ik heb ze nu al verschillende keren gehoord en jammer genoeg nog niet een keer goed kunnen bekijken.

In het najaar van 2020, toen we nog volop in de lockdown ellende zaten, waren wij toch op vakantie naar Zeeland gegaan en op de begraafplaats van Westkapelle werden zowel bladkoningen als een pallas boszanger gezien en gehoord. De pallas kreeg ik al snel in beeld en kon hem goed fotografen maar ook deze keer bleef de roepende bladkoning buiten beeld.

bladkoning(zonder kruinstreep)
(foto freestock photo)
Een paar weken geleden kreeg ik opnieuw een kans want op Texel werden meerdere bladkoningen gemeld. Vlakbij een vakantiepark aan de andere kant van het eiland, zat al een een paar dagen een "blako", dus wij er op af. Geen wind en een flauw zonnetje zorgden ervoor dat de vogels zich lieten horen, niet zingend want daar is het de tijd niet meer voor maar wel roepend. De bladkoning maakt een vrij luid heel herkenbaar geluid. Een dubbeltoontje dat klinkt als puwiet, puwiet, puwiet en dat houdt hij dan best wel even vol. We liepen nog maar net langs de rand van het park langs de dichte bosschages of ik hoorde de contactgroep al. 

Heel herkenbaar contactroepje maar ook nu was de blako onzichtbaar. Op de een of andere manier zijn ze niet echt schuw maar leven ze graag diep weggedoken in het struikgewas. Jagend op spinnen en muggen. Er moet toch een keer een kans voordoen om hem goed te bekijken. Ik blijf hopen.

Wil je meer weten van deze kleine stiekemerd, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/bladkoning

Geen opmerkingen: