donderdag 3 november 2022

Een pontje hier en een pontje daar.

1e kalenderjaar pontische meeuw
Afgelopen zaterdag, op volle zee, zo'n 20 kilometer voor de kust van Scheveningen vlogen de pontische meeuwen mij om de oren. De afgelopen jaren zag ik op zee altijd wel pontische meeuwen, meestal een stuk of drie, vier maar deze dag was dat anders.

Niet alleen was de waarneming van enkele tientallen pontische meeuwen bijzonder ook het weer was bijzonder. Eind oktober,16 graden en windkracht 2 deed eerder aan een nazomerdag denken dan aan een onstuimige herfstdag waar ik wel op had gerekend. Zelfs de dag ervoor werd nog een Westenwind kracht 4 voorspeld maar die voorspelling kwam dus niet uit.

larus cachinnans(pontische meeuw)
Ik denk dat die plots gewijzigde weersituatie er ook voor had gezorgd dat de zeevogels andere plannen hadden gemaakt. Alle vogelsoorten die je op zo'n zeedag kunt verwachten, vlogen inderdaad wel voorbij maar niet in de aantallen waar je op mag rekenen als er een wat hardere Westen of Noordwesten wind staat. 

Niet alleen het weer maar ook de vogelgriep heeft die dag invloed gehad op de waarnemingen. Zo heeft de vogelgriep keihard toegeslagen onder de jan van genten populatie en dat merkte ik ook. Slecht een kleine vijftien of zelfs wat minder jan van genten cirkelden rond de boot. Enkele juveniele vogels bleven wat langer in de buurt en die paar volwassen vogels waren steeds weer snel vertrokken. 

1e kalenderjaar Poolse pont met ring P.2ZR
Daar voor in de plaats verschenen dus die pontische meeuwen. Van oorsprong zijn dit vogels uit het Oosten van Europa, ze leven en broeden rond de Zwarte zee, Kaspische zee en tegenwoordig ook in Polen en Duitsland. Opvallend was het grote aantal jonge vogels, zogenaamde eerste kalenderjaar beesten. Dit jaar geboren en vrij kort daarna zijn ze Westwaarts gevlogen en zitten ze nu dus bij ons voor de kust. 

Tussen al die pontische meeuwen zaten verschillende geringde vogels, bijna allemaal in Polen geringd en dat is goed af te lezen, want de ringcodes beginnen dan met een hoofdletter "P" en daarna een cijfer-letter combinatie. Er zat ook nog een Tsjechische vogel tussen die ook een gele ring droeg met de letter-cijfercombinatie T.23M. 

verschillende meeuwensoorten?!
Een internationale gebeurtenis die dag en vooral ook een moeilijke dag want zie maar eens een juveniele geelpoot- van juveniele pontische meeuw te onderscheiden? Want ook die waren ter plaatse. En niet te vergeten de drieteenmeeuwen, dwergmeeuwen, kokmeeuwen, zilvermeeuwen en grote- en kleine mantelmeeuwen. Zowat het hele assortiment meeuwen was ter plaatse.

De pontische meeuw heeft als hij op zijn poten staat een wat langgerekt lijf en hij staat ook hoog op zijn poten. Heeft bijna altijd een spierwitte kop ook als hij jong is en ook de lange dunne snavel valt op. Hij heeft niet die knobbel(gonyshoek) op de ondersnavel zoals een mantelmeeuw of zilvermeeuw die heeft. En de eerste kalenderjaar vogels hebben in de nek een grijs streepjespatroon oftewel een boa. De combi van al die kenmerken kunnen helpen om er een pontische meeuw van te maken. Ja, en zo was het weer een hele leerzame dag.

Wil je meer weten van deze lastig te herkennen meeuwensoort, klik dan op de link; 
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/pontische-meeuw

Geen opmerkingen: