dwergpinguïn 's-avonds laat |
Op het strand van Dunedin in Nieuw Zeeland(de plaats waar de afgelopen weken het Nederlands vrouwen voetbalteam successen vierden), zagen we, 's-avonds als het donker begon te worden, de dwergpinguïns het strand opwaggelen. We stonden daar dan doodstil langs een uitgesleten paadje in de duinen te wachten totdat ze langs gelopen waren.
Een prachtige ervaring was dat. We waren doodstil en met het geluid van de branding op de achtergrond hoorden we enkel het geritsel van de voorbij wandelende dwerg pinguïns. Enkele tientallen pinguïns kwamen na een hele dag vissen in de oceaan het strand op. Hun dag-nacht ritme is precies andersom. Ze leven in de nacht en maken dan ook veel geluid. Best wel vreemd als je weet dat ze overdag op zee zijn om te vissen, wanneer slapen ze dan?
jonge geeloog pinguïn op het strand |
Ze trokken zich niets van ons aan en liepen op centimeters van onze voeten voorbij. Als je het leuk had gevonden, kon je ze zelfs tussen je benen door laten lopen. Zij vonden het allemaal best zolang je maar geen plotselinge bewegingen maakte. De pinguïns sliepen in de dichte bossen die achter de eerste duinenrij stonden en daar hadden ze ook hun eieren en/of jongen in de nesten liggen. De dwergpinguïn, de naam zegt het al, is piepklein en is met zijn 30-40 cm de kleinste pinguïn van de 18 soorten pinguïns wereldwijd.
Het schiereiland bij Dunedin(Otega peninsula) was vlakbij en daar kwamen we later die vakantie ook nog geeloog(Hoiho) pinguïns tegen. Er stond zelfs een jonge geeloog op het strand en we konden het beestje goed bekijken en dat deed deze jonge vogel ook bij ons. Hij bekeek ons van boven tot onder en was in het geheel niet onder de indruk van ons bezoek.
Dit is toch een heel andere pinguïn dan de dwerg. Deze vogel is bijna 70 cm groot en ziet er ook wat logger uit en komt alleen op het Zuider eiland van Nieuw Zeeland voor. En deze soort is ook veel zeldzamer en de aantallen vind ik wel erg laag. Met amper 2.000 broedparen kan het zomaar verkeerd aflopen. Denk maar eens wat de vogelgriep kan aanrichten. De dwergpinguïn kan wel tegen een beetje tegenslag want met meer dan 1.000.000 exemplaren kan de soort wel tegen een stootje. Het was in ieder geval weer eens leuk om die vakantiefoto's terug te zien.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten