donderdag 3 augustus 2023

Kleine pionier.

kleine plevier(30 mrt 2020 Dorst)
Zodra ergens in het buitengebied een flink stuk onderhanden wordt genomen trekt dat pioniers aan. Dat zijn allerlei soorten dieren en zeker ook vogels. Met name de kleine plevier is een echte pionier. Ik weet nog goed toen de Noordwaard in 2013, ook alweer tien jaar geleden, op de schop ging, in het eerst voorjaar direct kleine plevieren in het gebied zaten. Ze blijven het eerste jaar en soms ook nog het tweede jaar en dan zijn ze foetsie. Ze houden van kale zanderige oevertjes en die zijn vaak na een of twee jaar begroeid. Het jaar daarna verschijnen ze elders in nieuw te ontwikkelen gebieden waar het weer een kale boel is.

Ze zijn dus zeker niet zo honkvast als sommige andere vogels zoals bijvoorbeeld gierzwaluwen en visarenden. Dit voorjaar werd de Eijerwaard in de Noordwaard onder water gezet met als doel het gebied op termijn geschikt te maken voor hele specifieke vogelsoorten zoals het porseleinhoen.
juv kleine plevier(22 apr 2021 Biesbosch)


Een hele mooie bijkomstigheid is dat in dit gebied al vrij snel de eerste pioniers opdoken waaronder de kleine plevier en de steltkluut. De geoorde fuut die ook graag in dit soort nieuwe voedselrijke gebieden leeft, was eigenlijk alweer vrij snel verdwenen. 

Ik ken slechts een plek hier inde buurt waar de kleine plevier een jaarlijks terugkerende verschijning is en dat is de Boswachterij Dorst. Dat klinkt gek maar de oevers van de oude leemputten en het oude zwembad blijven kaal en ook de begroeiing eromheen is laag en lijkt meer op kruidenrijk grasland. Ideaal voor deze kleine pionier.

Dorst 3 apr 2019
De kleine plevier is heel goed te verwarren met de bontbekplevier alleen is deze zoals de naam al doet vermoeden kleiner. Maar het makkelijkst is de soort te herkennen aan de knalgele oogring. De bontbek heeft die gele oogring niet en is iets forser, staat minder hoog op zijn pootjes en is wat compacter.
Ik weet zeker dat sommige vogelaars hier de fout mee ingaan. Vaak komt dat ook door de grote afstand waarop de vogel wordt waargenomen. Het is dus opletten geblazen.

Wil je meer weten van deze kleine oevverbewoner, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/kleine-plevier

Geen opmerkingen: