maandag 28 augustus 2023

Onverschrokken zwarte specht.

sperwer in de aanslag
In de Boswachterij Dorst staan de roofvogels aan de top van de voedselpiramide. Daarnaast moeten ze nog een paar vossen, marters en dassen naast zich aan de top dulden. Maar over het algemeen zijn de roofvogels in de meerderheid en hebben de kleine zoogdieren en vogels wel wat van ze te vrezen. Ik zie regelmatig hoopjes veren liggen en dan kijk ik altijd even of ze afgebeten of uitgetrokken zijn. Een vos bijt de veren namelijk af en een roofvogel trekt ze eruit.

Maar vanmorgen werd ik even op het verkeerde been gezet, een zwarte specht had het aan de stok met twee sperwers. Dan denk je gelijk dat de twee sperwers de zwarte specht te pakken wilden nemen maar niets is minder waar. De zwarte specht die ook nog eens een slag groter is dan een sperwer, was ze makkelijk de baas. De sperwers deden uitval na uitval maar de specht verblikte of verbloosde niet eens en ging gewoon door met voedsel zoeken in de schors van een dode boom.
scherpe zwarte specht

Het was duidelijk dat de zwarte specht op een verkeerde plek was aangeland. Dat de zwarte specht was gaan zitten kon ik trouwens ook goed horen want de zitroep van een zwarte specht klinkt hard door het bos. Een langgerekt piiuuuuwww geeft aan dat de zwarte specht tegen een boom aanzit. Tijdens de vlucht maakt hij het kenmerkende kru-kru-kru-kru geluid. Heel makkelijk om dat te onthouden en je weet dan precies wat hij aan het doen is en kun je hem, als de zitroep klinkt, ook vrij gemakkelijk vinden.

De reden voor deze schermutseling was mij niet helemaal duidelijk want het zijn niet echt elkaars voedselconcurrenten. Ik kan eigenlijk maar een reden bedenken en dat is dat in de buurt van deze boom jonge sperwertjes zitten en dat deze sperwer ouders het gebied veilig willen houden voor de jongen en dan moet een zwarte specht maken dat hij wegkomt. 
volgegeten sperwer 
Een zwarte specht is een echte mierenliefhebber en geen bedreiging voor sperwers maar volgens mij is zijn aanwezigheid in een broedterritorium al bedreigend genoeg om alle alarmbellen af te laten gaan. De sperwers maakten, flink alarmerend, duikvlucht na duikvlucht maar de zwarte specht peuterde onverstoorbaar verder. Prachtig om te zien dat hij zich van al dat geweld helemaal niets aantrok, een echte baas.

Dus helemaal aan de top van de voedselpiramide hangt deze zwarte miereneter onverschrokken rond en gaat daar zijn eigen gang alsof hem daar helemaal niets kan gebeuren.

Wil je meer weten van deze grootste houthakker van het bos, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/zwarte-specht

Geen opmerkingen: