donderdag 10 augustus 2023

Veerkrachtige grote stern?

kolonie grote sternen(9 apr 2016 Westkapelle)
De grote stern was voor mij altijd een vaste verschijning aan de kust. Liep ik de voorgaande jaren rond deze tijd langs het strand dan hoorde ik ze vrijwel altijd wel en zag ik ze ook plotseling de zee induiken om een visje te pakken. Vooral in de buurt bij Ouddorp en Oostkaplle kon je ze niet missen al had je het graag. Maar dat is dit jaar helemaal toch anders geworden.

Begin dit jaar sloeg de vogelgriep ook onder de grote sternen genadeloos toe. Twee grote kolonies grote sternen sneuvelden vrijwel helemaal. Duizenden dode grote sternen werden van de stranden geraapt en het was maar de vraag of dit jaar nog jonge grote sternen geboren zouden worden.
slechts 1 grote stern tussen visdieven(aug 2023)
Veel kuikens stierven en dan te bedenken dat een koppel grote sternen maar een jong in de twee jaar grootbrengt. Dat betekent dus ook dat de ouders van die gestorven jongen, volgend jaar geen ei leggen en de populatie nog zeker een jaar extra onder druk staat. Van deze prachtige vogel was dit jaar dus jammer genoeg weinig goed nieuws te verwachten. Behalve grote sternen, sneuvelden trouwens ook enorme aantallen kokmeeuwen, zwartkopmeeuwen, grote jagers en jan van genten.

Afgelopen week stond daarom de grote stern op het wensenlijstje van onze vogeldag. In een normaal vogeljaar zou deze grote stern niet hoog op dat lijstje staan, want je zag ze toen overal wel maar dat is dit jaar dus een ander geval.
jonge grote stern(31 aug 2021)
Maar wat ik nu niet verwacht had, was dat een hele dag langs de kust struinen, zeggen en schrijven slechts een grote stern op zou leveren. Een grote stern tussen enkele duizenden visdieven, meer was het niet. Gelukkig zijn de visdieven (nog)niet besmet geraakt.

Het zien van die ene stern bracht aan de ene kant vreugde want onze missie was dat betreft geslaagd maar aan de andere kant overstemde toch de teleurstelling dat de soort dit voorjaar zo'n enorm harde klap had gekregen. Ik twijfel oprecht of de populatie sterk en veerkrachtig genoeg is om te herstellen. Het zou mij verbazen als volgend jaar weer volop grote sternen te zien zouden zijn. Laten we dan maar hopen op de "veerkracht" van deze sierlijke zeevogel op de wat langere termijn.

Wil je meer weten van deze sierlijke vliegende visser, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/grote-stern

Geen opmerkingen: