vrijdag 18 augustus 2023

Wintergast in de zomer?

sneeuwgans, 5 februari 2012
Hartje zomer en dan zit er ineens een sneeuwgans in de Biesbosch. In de Noordwaard zag ik deze bijzondere vogel in een grote groep grauwe ganzen zitten. Het was trouwens alweer 11 jaar geleden dat ik een sneeuwgans in de Biesbosch zag. De sneeuwgans die in de winter van 2012 in de Biesbosch zat, bleef ongeveer een half jaar en werd uiteindelijk bij de weg naar de veerpont doodgereden. 

De sneeuwgans die deze week in de Noordwaard zit, is ongeringd en waarschijnlijk een wilde vogel. Heel interessant voor vogelliefhebbers want die willen eigenlijk alleen maar wilde vogels spotten. In de Noordwaard zitten ook nog witkopeenden en een manengans maar dat zijn zogenaamde excapes. Vogels ontsnapt uit gevangenschap en die tellen niet echt mee.

sneeuwgans in de Noordwaard
Deze sneeuwgans komt oorspronkelijk uit Alaska en Canada en is daar net zo talrijk als de grauwe ganzen hier. In de winter zijn hier altijd wel een aantal sneeuwganzen te vinden. Meestal in het Noorden van ons land, Friesland is wel de beste plek om er een te zien. Dat deze sneeuwgans hier in de zomer zit, is op zijn zachtst gezegd, verdacht te noemen. Eigenlijk kan dat niet en mogelijk is dit een ongeringde collectievogel net als de witkopeenden waarvan de eigenaar zich niet bekend wil maken want exotische vogels kweken en ze niet ringen is gewoon strafbaar.

Deze sneeuwgans gedraagt zich exact hetzelfde als de ganzen in de grote groep wilde grauwe ganzen en is net zo alert en waakzaam. Hij vertoont in het geheel niet het gedrag van een volière vogel want dan zou de vogel wat makkelijker te benaderen zijn. Ik hoop dat het een echte wilde gans uit Noord Amerika is want dat blijft toch wel mooiste voor een vogelaar.

Wil je meer weten van deze bijzondere dwaalgast, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/sneeuwgans

Geen opmerkingen: