dinsdag 22 augustus 2023

Er wordt weer getjiftjaft.

tjiftjaf
Je kunt merken dat de ruiperiode ook weer op zijn eind loopt. De meeste zangvogels zijn na de broedperiode van afgelopen voorjaar, overgegaan naar de ruiperiode want de veertjes moeten na deze intensieve periode vervangen worden door nieuwe sterke veren zodat de vogeltrek zo soepel mogelijk verloopt. Je kunt je als vogel niet permitteren om met een gehavend verenkleed duizenden kilometers te vliegen. Ten eerste vliegt dat niet soepel en dat is gevaarlijk en ten tweede kost dat veel teveel energie om de "overkant" levend en wel te halen. 

Er gaan tijdens de vogeltrek sowieso heel veel vogels sneuvelen want er liggen zoveel gevaren op hun weg dat van al dat werk tijdens het broedseizoen niet heel veel overblijft. Het aantal vogels blijft met wat geluk gelijk en bij sommige soorten worden het er iets meer en bij veel soorten worden het jaar na jaar minder.

tjiftjaf 21 aug 2023 in Dorst
Een soort die het redelijk goed doet is de tjiftjaf. Met name de tjiftjaf is zo'n vogeltje dat zich u weer enthousiast laat horen. Ongeveer vier tot zes weken zijn ze stil geweest maar nu zingen ze weer. Ook de fitis zong deze week weer voorzichtig maar die gaat nu al langzaamaan vertrekken en zijn dat geluid weer kwijt tot april volgend jaar. De tjiftjaf blijft wat langer en er zijn zelfs al enkele tjiftjafs die de hele winter hier blijven. 

Als de winters niet al te streng zijn, overleven ze en worden het op termijn zogenaamde standvogels. Dat zijn vogels die een heel jaar hier aanwezig zijn zoals bijvoorbeeld de grote bonte specht, een winterkoning.of zelfs de cetti's zanger. Ja, zelfs die blijft het hele jaar hier.

Wil je meer weten van dit kleine zangertje met het simpele liedje, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/tjiftjaf

Geen opmerkingen: