|
de nieuwe slaapplaats |
Bijna twee maanden geleden, streken 59 koereigers neer op hun nieuwe slaapplaats in de Nieuwe Dordtse Biesbosch en het leek erop dat ze daar zouden blijven totdat ze over niet al te lange tijd naar het Zuiden zouden gaan. Maar na een wilde nacht met veel herrie schoppende jongelui met zwaar vuurwerk, is de groep koereigers noodgedwongen uit de Dordtse Biesbosch vertrokken naar Brabant. Dit gebeurde afgelopen week en sindsdien zitten ze hier een stuk rustiger op hun nieuwe stek.
De groep is inmiddels gegroeid tot het indrukwekkende aantal van meer dan 70 exemplaren en dat zijn dan volgens mij alle koereigers die deze zomer in Nederland verbleven. Voor zover ik weet, is dit voorjaar een jonge koereiger geboren en die zag ik in de Noordwaard op 28 augustus.
|
"Nederlandse" juveniele koereiger |
De slaapplaats van de grote groep koereigers is groot en behelst zeker 50 dode bomen die in het ondiepe water van de polder Jantjesplaat staan. Je kunt aan de formatie van de bomen zien dat het daar jaren geleden heel anders uitzag. De bomen staan in een soort "U" en vroeger stond daarbinnen een schuur van Staatsbosbeheer. Sinds 2015/2016 is dit gebied onder water gezet en zijn de bomen doodgegaan. Het is nu nog een kwestie van tijd totdat alles weggerot en omgevallen is.
|
net wakker |
Maar zover is het gelukkig nog niet en hebben de koereigers van Nederland deze prachtige plek uitgekozen en zijn ze daar prima te bewonderen.
Dat we dit jaar zoveel koereigers zien, is eigenlijk niet iets om te juichen want deze vogels zijn min of meer gedwongen naar hier gekomen omdat hun oorspronkelijke broedgebieden in Zuid Frankrijk, Spanje en Portugal verdroogd waren. De extreme hitte aldaar zorgde ervoor dat ondiepe meertjes en stroompjes droog kwamen te staan en maar weinig voedsel beschikbaar was.
Dat probleem zorgde er indirect ook voor dat deze koereigers niet tot broeden zijn gekomen. Een bijkomend niet te verwaarlozen neveneffect. Zeker op de lange termijn kan dat negatieve gevolgen hebben voor de hele populatie.
|
een echte koereiger |
Vogels en dus ook koereigers kunnen zich wel aanpassen aan veranderende omstandigheden maar ik weet niet of ze dat ook snel genoeg kunnen. Als je kijkt dat dit jaar maar een jonge koereiger is geboren terwijl een aardig aantal koereigers alweer enkele jaren hier het voorjaar en zomer doorbrengt. Deze "overgangs" periode, als ik dat zo mag noemen, gaat de koereiger populatie nog heel wat kosten.
Wil je meer weten van de deze kleine reiger, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/koereiger
Geen opmerkingen:
Een reactie posten