donderdag 7 september 2023

Hé, eikel.

op zoek naar eikels
Zo aan het eind van de zomer verdwijnen de grote groepen roeken hier uit de polder. De 160 nesten van de roekenkolonie hier aan de rand van de polder is inmiddels alweer een tijdje verlaten en de roeken zijn met hun jongen gaan zwermen naar andere voedselrijke gebieden. Soms hoor ik nog wat krassende roeken overvliegen maar dat zijn er niet veel meer. 

Tegen de avondschemering komen ze hier nog wel samen met kauwen en kraaien. Bij elkaar vormen ze een zwerm van makkelijk duizend vogels die na wat gezamenlijke vluchten over de velden richting de Willemspolder vliegen om daar te gaan slapen. Altijd weer een spectaculair en vooral ook luidruchtig moment.

eikel om open te hakken
Roeken staan er om bekend dat ze vooral insecten zoals engerlingen en emelten eten en daar zouden de boeren blij mee moeten zijn. Ware het niet dat daarnaast het zaaigoed van de boer op het menu staat en daar worden de boeren niet blij van en proberen ze de vogels te verjagen. Dat gebeurt ook hier in de polder en regelmatig bungelt een dode roek of kraai een een touwtje of klinkt de knal van een gaskanon. Niet dat het helpt om ze zo te verjagen, want na een paar dagen zijn ze daar ook aan gewend en keren ze weer terug in de velden om onverstoorbaar insecten en zaden uit de  grond te peuteren.

foeragerende roeken in de polder
Vanmorgen zag ik dat de roeken nog een aanvulling op dat menu hadden gevonden en dat had ik ze nog nooit eerde zien doen, ze plukten namelijk de kleine eikels van de Amerikaanse eiken die aan de rand van de wijk staan. Ze hakken de eikels open om de nog jonge zachte zaadhelften op te peuzelen. Ik ben nu benieuwd of dit normaal gedrag is en dat de eikels altijd al op het menu hebben gestaan of dat het een nieuwe voedselbron is geworden omdat de insecten spectaculair in aantal afgenomen zijn? Dat zou dan wel een hele snelle menu aanpassing zijn op de gigantische insecten afname van de afgelopen jaren. 

Wil je meer weten van deze knapste kraaiachtige, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/roek

Geen opmerkingen: