maandag 25 september 2023

De Marker baardmannen.

baardman man, Noorderplaat mei 2023
De afgelopen (voor)jaren zag ik in de Biesbosch altijd wel wat baardmannetjes, Nooit veel, soms een stuk of acht en ooit een keer twaalf vogels maar meestal een stuk of twee tot vier. Je kunt ze in de Biesbosch met name in de oude rietpolders tegenkomen en in het voorjaar zijn ze daar extra actief dus die tijd biedt de beste kansen om ze te zien. Ze broeden bijvoorbeeld in de Noorderplaat en Vijfambachten, polders, die deel uitmaken van het Nationaal Park de Biesbosch en dus niet vrij toegankelijk zijn.

Meestal hoor ik ze daar eerder dan dat ik ze zie en vaak komen ze dan net boven het riet aanvliegen om net zo plotseling weer in het riet te verdwijnen. Tijdens de BMP tellingen zijn dat dan de krenten in de pap.

Marker Wadden


Maar afgelopen weekend was ik in het baardmannen walhalla, de Marker Wadden. Dit nieuwe natuurgebied is zich sinds een paar jaar aan het ontwikkelen en wordt steeds interessanter voor vogels. Baardmanetjes hebben het gebied al veroverd en voelen zich hier helemaal thuis. 

Ik heb nog nooit zoveel baardmannetjes tegelijk gezien en gehoord. Overal om je heen rinkelde het baardmannen belletje en vlogen de bijna oranje gekleurde vogeltjes met hun lange staarten steeds even kort voorbij. Jammer genoeg zorgde de stevige wind ervoor dat ze vrij laag bleven en vrijwel direct in de dichte vegetatie verdwenen. 

baardmannen walhalla
De Marker Wadden zijn naast de Oostvaardersplassen inmiddels misschien wel het baardmannen bolwerk van Nederland geworden en dan zie je pas wat een robuust stuk natuur doet. Rust en ruimte in een aantrekkelijk ingericht gebied kan een paradijsje worden en deze vrij zeldzame vogelsoort een zetje in de rug geven. 

Iets vergelijkbaars heb ik in de Noordwaard in de Biesbosch ook meegemaakt. Sinds de inrichting van dit gebied, waar regelmatig op de juiste tijden gemaaid en afgevoerd wordt, is een kruidenrijk grasland ontstaan waar met de name de veldleeuwerik zich helemaal thuis voelt. In slechts een paar jaar tijd is de veldleeuweriken stand hier uitgegroeid tot ruim 150 broedparen. En dat voor een soort die in Nederland door de intensieve landbouw in een vrije val is geraakt. 

In Noordwest Europa is Nederland de baardmannen hotspot. Hier leven in verhouding veel meer baardmannen dan elders in Europa en dat danken we aan onze uitgestrekte moeras- en rietvelden zoals de Biesbosch en de Marker Wadden. Met de baardmannen gaat het daarom de laatste jaren weer beter en dat danken we aan deze prachtige natuurgebieden die erbij zijn gekomen met zeker op de eerste plaats de Marker Wadden.

Wil je meer weten van deze schitterende baardmees, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/de-baardmannen

Geen opmerkingen: