vrijdag 22 september 2023

Steppekiekendief hier op bezoek.

de Vuchtpolder ´s-morgensvroeg
Hij komt van ver maar dan heb je ook wat. De steppekiekendief leeft hier ver vandaan en het dichtstbijzijnde broedgebied van een enkele steppekiekedief moet je in het Noorden van van ons land zoeken. Verder naar het Noorden van Europa, in Finland, leven ook enkele broedparen steppekienedieven  En dat ze daar broeden is ook nog eens noodgedwongen omdat hun oorspronkelijke broedgebieden sterk onder druk staan. 

Hooilanden en wat ruigere graslanden in bijvoorbeeld Rusland, verdwijnen in een rap tempo en zorgen voor een afname van de vogels met tientallen procenten. En dat is een hele droevige ontwikkeling die helaas, helaas ook voor veel andere vogelsoorten geldt.

steppekiekendief vanmorgen
Neemt niet weg dat de waarneming van een steppekiekendief hier om de hoek voor een juichmomentje zorgde. In de Vuchtpolder bij Teteringen, een prachtig stukje natuur dat door Staatsbosbeheer wordt beheerd, vloog deze week een eerste kalenderjaar steppekiek rond. De harde wind was wel een spelbreker want de vogel bleef daardoor laag en verdween tijdens zijn vliegbewegingen achter de rietkragen en maisvelden. Neemt niet weg dat de vogel op momenten met de kijker prima te volgen was. Prachtig gekleurd, snelle vlucht met soepele bewegingen maakten hem tot een ware luchtacrobaat.

Deze steppekiek is nog jong en vliegt in het eerste kalenderjaar kleed rond. Hij of zij(het is nog niet te zien of het om een vrouw of man gaat) houdt hier een kleine rustpauze want de lange tocht waar hij aan begonnen is, voert de kiek naar Afrika en zelfs verder. Knappe prestatie voor een jonge vogel die nu aan een volledig onbekende route en reis is begonnen.

Dat we deze vogel hier zien, is zeldzaam. Het is elk jaar weer een bijzondere waarneming en een ontmoeting is vaak een toevalstreffer, heel anders dan de vogeltrek van de stellopers of bijvoorbeeld houtduiven.

Wil je meer weten van deze bijzondere trekvogel, klik dan op de link:
https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/welkom-steppekiekendief

Geen opmerkingen: