maandag 18 september 2023

Paapjes en tapuiten.

paapje op een uitkijkpost
Zowel paapjes als tapuiten zijn massaal op doortrek. Ze trekken samen op want ik zie ze vaak in elkaars gezelschap. Afgelopen weekend tijdens de watervogeltelling in de Noordwaard van de Biesbosch zag ik ze op verschillende plekken samen. Niet in grote aantallen want zo verloopt de trek ook weer niet maar steeds twee of drie vogels samen. 

Slechts een klein deel van bijvoorbeeld de tapuiten kun je aan de grond zien want de bulk van deze vogelsoort trekt 's-nachts over ons land. Het gaat dan trouwens over hele andere cijfers. Het gaat bij tapuiten om enkele tienduizenden vogels terwijl het bij paapjes om enkele duizenden tot maximaal tienduizend vogels gaat. 

tapuit op een uitkijkpost
Paapjes hebben het best lastig en de aantallen nemen nog steeds af en het is bijna niet voor te stellen maar het paapje was in de zeventiger jaren nog een Brabantse broedvogel maar is vrij kort daarna hier verdwenen. Helaas geen jaarvogel maar een doortrekker, dus vooral in het voorjaar en najaar is het goed opletten geblazen. 

Afgelopen weekend zag ik de beide vogelsoorten hetzelfde gedrag vertonen. Vanaf een uitkijkpost, een weipaaltje, stronk of zandhoopje zag ik de vogels foerageervluchten uitvoeren. Korte vluchten om een insect te vangen en vrijwel direct daarna keerden ze terug naar de uitkijkpost om waaks de omgeving in de gaten te houden. 

vrouwtje tapuit
Het is belangrijk dat ze veel eten en flink opvetten want je gelooft het bijna niet maar ze vliegen straks in een keer over de Sahara naar het Zuiden. Dat is een enorme inspanning en prestatie. En dat doen ze dus twee keer per jaar want in het voorjaar komen ze ook weer terug.

Als je beide vogels zo op een paaltje ziet zitten is een vergissing zo gemaakt en worden ze door elkaar gehaald. Minder ervaren vogelaars die niet al te kritisch zijn, en dat zijn er nogal wat, maken die vergissing makkelijk. Bij volwassen vogels is het verschil goed te zien maar bij juveniele vogels is dat een ander verhaal. Het gaat dan om details en die moet je dan wel paraat hebben.

Wil je meer weten van deze mooie zangvogel, klik dan op de link;

https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/tapuit


Geen opmerkingen: