vrijdag 15 september 2023

Boertjes bijna op trek.

boertjes verzamelen zich
Nadat eerst de gierzwaluwen en daarna de oeverzwaluwen en een groot deel van de huiszwaluwen vertrokken zijn, maken ook de boerenzwaluwen aanstalten om te vertrekken. Tenminste de grootste groep gaat binnenkort vertrekken en een klein deel blijft wat langer hangen. Er is zelfs sprake van een klein aantal overwinterende boerenzwaluwen. Al heel voorzichtig proberen enkele eigenwijze boertjes de winter hier te blijven. En geef ze eens ongelijk? De winters van hier worden steeds minder koud en in de winter blijven altijd wel wat insecten rondvliegen en dan kun je gok best wel eens een keer wagen. 

Je neemt hier weliswaar een risico om te blijven maar hoe groot is het risico wel niet van een lange gevaarlijke tocht naar Afrika en in het voorjaar moet je ook weer helemaal terugvliegen. 

topfit en klaar voor de tocht
Dus als je gokje een beetje goed uitpakt heb je wel heel veel gewonnen. Jaren geleden, tijdens de slaapplaats telling van de ganzen en zwanen in november zagen we een keer vier boerenzwaluwen bij het gemaal van Het Gat van den Ham in Lage Zwaluwe. Dit waren dus de eerste pioniers die een poging waagden. Ik ben daar de jaren erna nog wel eens gaan kijken maar heb in die tijd van het jaar geen boertjes meer gezien.

Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het ze een keer gaat lukken en dan hebben we er weer een nieuwe jaarvogel bij. Dat zijn vogels die een heel jaar hier verblijven en niet wegtrekken. Dat is niets nieuws want er zijn in de loop van de jaren maar genoeg vogels in de winter gebleven. De tjiftjaf is zo´n vogel, het zijn maar enkele vogels die hier blijven, maar toch.

De boerenzwaluwen die aanstalten maken om te vertrekken, slapen samen in de brede rietkragen van de Biesbosch en als je een beetje op tijd daar bent kun je ze wakker zien worden. Een mooi gezicht met opkomende zon in de rug dwarrelen ze nog een beetje van tak naar tak. 

Een flinke groep van makkelijk een paar honderd vogels zal die dag uitvliegen over de Noordwaard waar het momenteel krioelt van de muggen. Flink opvetten en dan met z´n allen op pad. Dit is een prachtig moment van het jaar. De najaarstrek komt op gang!

Wil je meer weten van deze kleine luchtacrobaat, klik dan op de link.
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/boerenzwaluw

Geen opmerkingen: