donderdag 7 maart 2024

De heerlijke zang van de grutto.

4 maart, verzamelen op de slaapplaats
Vanaf eind februari arriveerden de eerste grutto's uit Afrika in ons land. Of misschien waren dit wel de grutto's die in Zuid Europa overwinteren want een deel doet dat namelijk. En afgelopen maandag ging het aan het einde van de dag helemaal los. Het was een mooie windstille en zonnige dag en aan het eind van deze dag bleven de grutto's maar uit de lucht vallen. Ze daalden die mooie namiddag massaal in de Noordwaard in de Biesbosch neer om te foerageren en daarna daar te overnachten.

Ik hoorde ze al hoog in de lucht roepen, grutto-grutto-grutto en wat is dat dan toch een fantastisch geluid. Het leek er even op dat het voorjaar weer volop gaande was maar dat was natuurlijk nog lang niet zo. 
arriverende grutto
En behalve de grutto's arriveerden ook een paar honderd bonte strandlopers met dezelfde plannen als de grutto's. De honderden kieviten zaten er al even. En dat die kieviten hier zaten, vond ik wel vreemd omdat het broedseizoen voor deze vogels al in volle gang is en het eerste kievitsei van Nederland en ook dat van Brabant al gevonden is. Moeten deze vogels nog gaan broeden of doen ze dat volgend jaar pas? Maar dat terzijde.

De Grutto's waren prachtig op kleur zo in het zachte avondlicht. Na de landing begonnen ze driftig te foerageren en ik verwacht dat ze komende dagen of maximaal een paar weken aan hun broedseizoen beginnen en daar kijk ik erg naar uit want ik heb nog steeds de stille hoop dat ook grutto's in de Noordwaard gaan broeden. Sinds een jaar of zeven inventariseer ik hier mede de broedende weidevogels en de grutto staat nog niet op ons lijstje. 

foeragerende grutto's 4 mrt 2024
Wel neemt hier het aantal broedende wulpen langzaam toe en ook de tureluurs doen het hier goed dus waarom zou de grutto hier niet willen broeden. Daarbij is het tegenwoordig nat genoeg. De grutto heeft het erg lastig en het aantal neemt al jaar na jaar af en begint zo langzamerhand een zorgelijke trend te worden ondanks all beschermingmaatregelen. Daarbij denk ik dat je vooral werk moet maken van de meest ideale omstandigheden waar zo'n grutto wil broeden en het beschermen volgt daar dan wel op.

Wil je meer weten van deze uitstervende weidevogel, klik dan op de link;
https://vogelskijken.nl/vogels-herkennen/zo-herken-je-de-grutto/

Geen opmerkingen: