zondag 24 maart 2024

Zomertaling kondigt voorjaar aan.

zomerse zomertaling
De eerste helft van maart is altijd weer even spannend want dan komen de zomertalingen weer terug. Ik zie ze elk jaar in de eerste helft van deze maand maar er zijn genoeg andere vogellaars die ze nog eerder ontdekken. Dit jaar zag ik de eerste zomertaling op 18 maart in de Biesbosch. In de Ganzewei om precies te zijn. Dit is altijd een goede plek om zomertalingen te spotten, net als de Boswachterij in Dorst maar daar zitten ze nooit langer dan een of twee weken en dan trekken ze weer door. In de Ganzewei maar ook andere plekken in de Noordwaard kun je ze de hele zomer wel ergens vinden.

Deze zomertaling lost de wintertaling af want die vertrekt de komende tijd weer naar het noorden waar ze broeden. Er blijven de laatste jaren wel steeds meer wintertalingen in de Noordwaard hangen waardoor het deels standvogels zijn geworden. Mogelijk dat de zuidelijke populaties door het veranderende klimaat iets verder zuidwaarts zijn getrokken en nu hier resideren. 

winterse wintertaling
De zomertalingen zijn dat nog niet van plan en die trekken nog elk jaar allemaal weg. De zomertaling is de enige eend die precies het tegenovergestelde gedrag laat zien. Waar wij in de winter juist allerlei soorten eenden op bezoek krijgen, verkiest de zomertaling ondanks het mildere klimaat voor noord Afrika en soms nog wel verder ook. 

Ik ben benieuwd of we het nog mee gaan maken dat de zomertaling in de winter een keer hier blijft. Zo zie je wel meer van die de gok wagen en in de winter hier blijven. Het zijn dan wel zangvogels zoals bijvoorbeeld de zwartkop en de tjiftjaf.
De zomertaling is een vogel van het agrarisch gebied en heeft het niet makkelijk net als alle andere weide- en erfvogels. Kijk maar eens naar de stellopers die in een soort vrije val terecht zijn gekomen en de zomertaling gaat als we niet ingrijpen dezelfde kant uit. Laten we het niet hopen en de komende maanden weer volop genieten van deze extreem mooie zomergast. 

Ik weet overigens niet welke eend de mooiste is want de zomertaling heeft wat dat betreft flinke concurrentie van de wintertaling, pijlstaart, smient en tafeleend om er maar eens paar te noemen.

Wil je meer weten van de zomerse zomertaling, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/zomertaling

Geen opmerkingen: