donderdag 14 maart 2024

Vuurgoudhaan in ruste.

vuurgoudhaan, 9 mrt 2024
Niets zo beweeglijk dan een goudhaan en vuurgoudhaan. Ze zijn vaak zo beweeglijk dat je maar amper de kans krijgt om een van beiden goed te onderscheiden. De roepjes lijken ook erg op elkaar en alleen een geoefende vogelaar is in staat om het verschil in de roepjes te horen. Ze bungelen behendig aan de berkenkatjes en schieten van links naar rechts door de boomtoppen waardoor je maar amper de tijd krijgt om ze te bekijken. Een avontuurlijk vogeltje voor de vogelaar.

Afgelopen weekend zag ik een vuurgoudhaan in de vroege ochtend op een takje genieten van een flauw ochtendzonnetje. Dat gebeurt niet vaak dat je een vuurgoudhaan `in ruste` tegenkomt en dan moet je je kans pakken. De witte wenkbrauw, de zwarte teugel en oogstreep waren goed te zien alleen zat hij net wat te hoog om de oranje kruin goed te zien. Dat kopje is met die kleurtjes toch een stuk mooier dan het egaal geelgroene kopje van de gewone `goudhaan`.

pallas boszanger, 20 okt 2020
Ik wil niets afdoen aan de schoonheid van een goudhaantje maar net die wat extra gekleurde accentjes maken toch echt wel het verschil. Daardoor heeft hij ook wat meer weg van een pallas boszanger dan van een `gewone` goudhaan. Nu is die pallas boszanger echt een zeldzaamheidje dus een vergissing kun je, al zou je het graag willen, bijna niet te maken.

In deze tijd zitten hier wat meer vuurgoudhanen dan in de rest van het jaar. Het zijn vooral noordelijk overwinteraars die we nu hier zien want broeden doen de vuurgoudhanen met name in het oosten van ons land. De komende tijd wordt het daarom wel wat lastiger om een vuurgoudhaan te spotten, dan zullen we het weer moeten doen met de gewone goudhaan.

Wil je meer weten van de niet zo rustige vuurgoudhaan, klik dan op de linkl
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/vuurgoudhaan

Geen opmerkingen: