maandag 11 maart 2024

Om tureluurs van te worden.

tureluur afgelopen vrijdag 8 maart
In deze tijd of in aanloop naar het broedseizoen vertrekken en arriveren veel vogels. Een spannende maar soms ook een verwarrende tijd. Is het 'm nou wel of is het 'm niet? Met name de steltlopers kunnen nu nog wel eens voor verwarring zorgen. De meesten zijn nog grijs of grijswit. De zomerkleur of broedkleed zit er nog niet op waardoor alle steltlopers er in kleur hetzelfde uitzien. Het gaat nu dus vooral om de lange of korte poten of de kleur ervan, of het gaat om de snavel, lang, kort, krom, recht, opgewipt etc. etc.

Maar de tureluur is een van de uitzonderingen, die is niet grijs en al op kleur en ook de poten zijn heel herkenbaar waardoor je deze steltloper vrij makkelijk kunt herkennen. De tureluur is een weidevogel die we hier in de buurt de komende maand(en) regelmatig kunnen zien en horen baltsen. Ze broeden in de Vugtpolder, Zonzeelse polder en in de Noordwaard in de Biesbosch om maar eens paar mooie gebiedjes te noemen.

natte graslanden hebben de voorkeur
Je ziet wel dat ze een voorkeur hebben voor natuurlijke gebieden met kruidenrijk grasland en vooral geen snelgroeiend raaigras. Ook mag het wel wat aan de natte kant zijn en vooral geen drooggemalen intensief bewerkt agrarisch gebied. Deze dode groene woestijnen zijn maar voor weinig dieren aantrekkelijk. 

Over een paar weken starten we met de weidevogel inventarisatie in de Noordwaard en dan zullen we de baltsende tureluurs veelvuldig horen en zien vliegen. Ze kunnen oneindig lang blijven roepen en ik weet niet goed waarom dat is. Is dat om een territorium af te bakenen of is dat een alarmroep als er mogelijk gevaar dreigt, ik weet het niet. 

zwarte ruiter
We hebben altijd wel een redelijk aantal broedende tureluurs maar om nou te zeggen dat het goed gaat met deze soort, dat gaat te ver. De aantallen nemen jaarlijks wat af.

De tureluur is een broedvogel die je vooral in de westelijke helft van ons land moet zoeken en veel zuidelijker en oostelijker dan hier kun je de tureluur niet vinden. In de bovenaan genoemde gebieden broeden dus de zogenaamde grensgevallen. In de Noordwaard gaat het volgens mij om een tiental koppels broedparen, niet veel maar wel de moeite waard om in de gaten te houden. En nog even iets:

Een tureluur zou je nog wel eens keer kunnen verwarren met een zwarte ruiter. Als je niet nauwkeurig bent en slechts globaal naar de kenmerken kijkt kun je een zwarte ruiter nog wel eens voor een tureluur aanzien en andersom kan dat ook net zo makkelijk. Om tureluurs van te worden.

Wil je meer weten van deze natte weidevogel, klik dan op de link:
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/tureluur

Geen opmerkingen: