donderdag 28 maart 2024

Op de telpost.

De wind die afgelopen dinsdag en woensdag voorspeld werd, voorspelde dat het op de telpost in Breskens weleens een mooie ochtend op kon leveren. Want als de wind uit het zuidoosten komt worden de vogels die op trek zijn richting de telpost gedrukt en vandaar steken ze de Westerschelde over om vandaar verder naar het noorden te trekken. Er was maar een hindernis die een absolute topdag in de weg kon staan en dat was een stevige regenfront in Frankrijk. Als dat het geval is, kan er stuwing ontstaan oftewel de trekkers wachten beter weer af en komen daarna pas in grote aantallen door naar hier.

Dinsdagochtend vroeg trokken vele zangers over, die had ik namelijk in Cadzand al over de duinen zien vliegen. Ook houtduiven en kraaien vlogen in flinke groepen vastberaden naar het noordoosten, richting de telpost op de duinen vlakbij de vuurtoren. Daar worden ze opgewacht door een heel team van professionele tellers. Die mannen onderscheiden op grote afstand een net zo makkelijk een dwerggors van rietgors en worden twee in een flits voorbijvliegende europese kanaries op de lijst gezet. De eerste boerenzwaluwen, purperreigers en regenwulp kunnen niet ongezien passeren. 
Allemaal leuk en aardig maar rond elf uur werd het met het opwarmen van de lucht en de daarbij ontstane thermiekbellen pas echt interessant. Je zag van verre de thermiekbellen gevuld met roofvogels dichterbij komen. Steeds gevuld met vijf tot tien cirkelende roofvogels. Het was aftellen geblazen voordat ze hier overkwamen.

Het waren vooral buizerds en bruine kiekendieven die zich op de luchtstroom lieten voortdrijven. Het was prachtig om te zien hoe die vogels met een minimale inspanning terug naar de broedgebieden zweven. Ik denk dat roofvogels samen met ooievaars en kraanvogels nog de minste energie gebruiken om deze lange reis te maken. 

De vele vinken, piepers, zwartkoppen en al die andere kleintjes hebben het ten opzicht van die grote zwevers een stuk moeilijker. Die gaan op pure vleugel slagkracht de lange reis aan en als ze dan op de bestemming aankomen beginnen ze, hoe vermagerd en verzwakt ook, direct te zingen. Ik hoorde die ochtend in de duinen de eerste fitis en zwartkop van het voorjaar zingen. De dagen ervoor hoorde ik ze nog niet zingen dus dit zijn hoogstwaarschijnlijk net gearriveerde zomergasten.

In totaal passeerden in een kleine tweeënhalf uur ruim honderd roofvogels de telpost van Breskens. Die ochtend leverde de buizerdtrek, qua aantallen een 3e plaats op voor de telpost. Het komt dus niet vaak voor dat die grote aantallen overkomen zweven. Behalve buizerds en bruine kiekendieven, vlogen ook enkele sperwers en torenvalken met de groep mee.

Wil je meer weten van de vogeltrek en de telpost Breskens, kijk dan eens op de site van trektellen.nl

Geen opmerkingen: