maandag 4 maart 2024

Witgatjes zijn ook weer terug.

witgat
De maand maart is nog maar net begonnen of de eerste overwinteraars uit het zuiden druppelen alweer binnen. Wat dat betreft is de winter snel voorbij gegaan. In de afgelopen weken zijn de grutto's teruggekomen en afgelopen weekend heb ik ook de eerste witgatjes weer gezien en ook de tjiftjaffen heb ik weer horen zingen. Die laatste vogels zijn waarschijnlijk overwinteraars en die beginnen nu te zingen. Dat is even een leuk geluid maar dat gaat ook wel snel vervelen. 

De komende weken zullen weer veel andere soorten arriveren en daar kijk ik weer echt naar uit. De zingende zwartkop en rietzanger en vergeet ook de blauwborst niet. Allemaal vroege zangers die niet snel daarna opgevolgd worden door de rest van de zangers.

aan de rand van een slik oevertje
De witgatjes die ik gisteren zag liepen op de slikoever van de vierde bergboezem in Breda. En het is altijd jammer dat ze vrij schuw zijn. Zodra je in de buurt komt en dan bedoel ik niet eens dichtbij, vliegen ze direct op en vliegen dan ook meestal flink door. Het geluid is heel herkenbaar en als ze opvliegen hoor je ook altijd dat herkenbare roepje, tju-wiet-wiet. Ook de spierwitte stuit is heel goed te zien en heel herkenbaar voor deze steltloper.

Net als blauwborsten en zwartkoppen zijn witgatjes ook korteafstandtrekkers. Een flink deel van deze vogels overwinterd in zuid Europa en de rest vliegt door naar Afrika. Die korteafstandtrekkers zijn dan ook vroeg terug en kun je nu of over een week of was dus tegenkomen. 
witgat 3 maart 2024
Ik verwacht vandaag in de Biesbosch ook nog enkele witgatjes te zien. Het weer is voor trekvogels de afgelopen weken prima geweest en de zuidenwind zal de nodige vogels deze kant in hebben geblazen. Vorig jaar duurde en duurde het eer de eerste trekvogels hier arriveerden. De harde noorden wind en het daarmee gepaard gaande slechte weer heeft toen de boel aardig opgehouden en daar is nu dus geen sprake van.  

Wil je meer weten van deze liefhebber van de waterkant, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/witgat

Geen opmerkingen: