donderdag 21 maart 2024

Omdat ie zo mooi is.

wilde zwanen Volkerakmeer
De wilde zwaan maar ook de kleine zwaan heb ik al vaak in dit blog beschreven, misschien wel tot vervelens toe. Ze zijn gewoon te mooi om er niet over te schrijven en ze zijn ook veel te kort hier. Daarbij komt ook nog eens dat de aantallen elke winter afnemen en uiteindelijk gaan we ze hier in de winter niet meer zien. De milde winters zorgen ervoor dat de vogels niet meer zo ver naar het zuiden hoeven te vliegen en de winter veel noordelijker veilig kunnen doorbrengen. Dit geldt in ieder geval voor de kleine zwanen en voor de wilde zwanen in een iets mindere mate.

Afgelopen week zagen we bij het Volkerakmeer West nog twee late wilde zwanen. 

kleine zwanen
 Het is nog een kwestie van dagen of hooguit een paar weken en dan zijn ze weg. Afgelopen jaren zat bij Hooge Zwaluwe steeds een klein groepje wilde zwanen maar die heb ik op die plaats niet meer gezien. Ze werden heel af en toe in de regio wel gezien maar ik heb ze niet gezien. In de Overdiepse polder zat deze winter slechts een exemplaar en daar moest ik het hier in de buurt mee doen.

Slechts enkele koppels wilde zwanen broeden in Nederland en dat aantal breidt zich vrijwel niet uit. Het blijft bij enkele koppels en dan ook nog eens in het noorden van het land. Ze broeden daar sinds 2005 dus dat is best lang. Dus profiteer ik ervan nu het nog kan. 

omdat ie zo mooi is.

De kleine zwanen maken wat dat betreft eenzelfde ontwikkeling door en de aantallen van deze zwanen nemen dus ook af. En daarbij gaat het met de soort niet zo goed en dat is ook een reden dat het minder goed met ze gaat.

In tegenstelling tot de kleine zwanen gaat het met de wilde zwanen wel goed en breidt de populatie zich heel langzaam verder uit. Ook eens goed nieuws voor deze vogels en nu maar hopen dat de Nederlandse populatie ook verder gaat groeien. Er zijn al een paar Nederlandse broedparen en dat mogen er best meer worden.

Wil je meer weten van deze statige verschijning, klik dan op d link:
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/wilde-zwaan

1 opmerking:

Aviator zei

Ik vond je post geweldig! Je schrijven is zowel informatief als boeiend. Ga zo door en schrijf meer! Ontdek nieuwe strategieën voor het Aviator-spel op onze blog.