maandag 29 april 2024

Zwarte ruiter worden nu zwart.

zwarte ruiter in zomerkleed(19 april 2024)
De zwarte ruiter in zomerkleed is de vogel die je het makkelijkst kunt herkennen want er is geen enkele steltloper die helemaal zwart is. Maar buiten het broedseizoen is de vogel net als bijna alle steltlopers grijs of een beetje grijswit en valt nauwelijks op. De zwarte ruiter lijkt in die tijd dan ook sterk op een tureluur. De lange snavel, een dunnen naald is bijna twee keer zo lang dan een snavel van een tureluur. Ze hebben allebei oranje poten en foerageren samen langs de waterkant. Lekker verwarrend dus. De zwarte ruiter wil nog wel eens in wat dieper water foerageren en loopt dan tot aan zijn buik in het water.

In deze tijd kom je ze allebei tegen, grijswitte ruiters en al helemaal zwarte ruiters. Ze blijven hier nu een paar weken rondhangen om daarna door te trekken naar de broedgebieden. (Ik merk dat ik de  laatste tijd het in vrijwel elk stukje op mijn blog over de vogeltrek heb. Het is dan ook in het vogeljaar de meest interessante periode om mee te maken. De trek roept altijd veel vragen op, levert verwonderingen op en levert natuurlijk ook veel ontdekkingen in het veld op. Maar dat geheel terzijde.)
Volledig winterkleed, Kerkwerve(1 april 2019)
Zwarte ruiters kun je in deze tijd overal tegenkomen waar het ook maar een beetje nat en natuurlijk is. Nou over dat natte hoeven we niet te klagen want er valt zowat elke dag wel wat water naar beneden. In de Zonzeelse, Noordwaard, Bleeke Heide en natuurlijk in Zeeland zijn natte natuurgebieden te vinden waar de zwarte ruiter graag een tijdje rondscharrelt. Het zijn echte "vleeseters" en dat klinkt een beetje vreemd voor een steltloper. Dat zeg je eerder over een roofvogel maar zwarte ruiters eten uitsluitend waterdiertjes, insecten, larven, muggen, vliegjes en wormen.
Op de foto's zijn 2 zwarte ruiters in april afgebeeld, de een in winterkleed en de ander in zomerkleed. De ene vogel is de andere niet 

Wil je meer weten van deze enige zwarte steltloper, klik dan op de link;
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/zwarte-ruiter

Geen opmerkingen: