donderdag 30 juli 2015

Toevallige passanten

Ja, het zijn passanten in de Oranjepolder, vogels die er verder nooit of maar af en toe te zien zijn. Je moet het geluk maar net hebben om ze te zien of te horen. Ik heb het dan over vogels die meestal overvliegen en je pas opvallen als je ze hoort of toevallig ziet vliegen.
Zo zien we alweer een paar weken achter elkaar, een half uurtje voor zonsondergang een groepje Wulpen uit het Oosten over komen. Ze vliegen van hun foerageer gebieden, waaronder ook de Willemspolder, richting het Westen. Trouwens die groepjes van 40 tot 50 Wulpen zagen we vorig jaar ook regelmatig vliegen.

Afgelopen weekend cirkelde laag over de polder een mooie Ooievaar. Dat is altijd weer een traktatie, het is qua postuur en silhouet een apart model. Iemand zei eens dat het net lijkt dat deze vogel achteruitvliegt(bedenk dat zijn staart dan zijn kop is en zijn lange nek, een staart) 

En vorige week voor mij een nieuwe soort in de Oranjepolder. Het waren een paar dagen achter elkaar de Regenwulpen die van Noord naar Zuid over de polder vlogen. De trek is voor deze vogels alweer begonnen. Ze zaten wel een stuk hoger dan de Wulpen, echt op weg en van zin grote afstanden af te leggen. Hun kenmerkende roep hoorde ik al van verre aankomen en kon met een strak blauwe achtergrond van ze genieten.

En dan de Huiszwaluwen, niet tien of twintig Huiszwaluwen maar meer dan honderd die vlak boven de velden achter de insecten aanzaten. Ook een vogel die anders niet in de polder te zien is. Waar zouden die normaal gesproken rondhangen?

Geen opmerkingen: