dinsdag 22 december 2015

Deftige eenden, ja, dat zijn 't.

De teruggang in aantallen van de tafeleenden stemt mij somber. Deze prachtig gekleurde eend met een voorname en sjieke uitstraling, lijkt op een eend die een net pak aanheeft en klaar is voor de ontvangst van hoog bezoek of op weg is naar een officiële receptie. Het zal waarschijnlijk door de kleurencombinatie komen denk ik, daar waar de kuifeenden op obers lijken, lijkt de tafeleend op een deftig heertje. Verschil moet er zijn, ook op het water.

De aanwezigheid van zes van die mooie eenden op de Millennium plas achterin de Oranjepolder maakt mij altijd weer blij, het is alleen jammer dat het er een paar zijn. Ondanks al die tijd die ik in het vogelspotten steek, zie ik ze echt veel te weinig. Wil ik eens een wat grotere groep zien, dan moet ik naar de Spieringpolder in de Biesbosch, daar wil nog wel eens een grotere groep zitten. En afgelopen vrijdag had ik het geluk dat ik twee mannetjes tafeleenden in de polder Malta kon spotten. Maar daar blijft het dan wel bij.

twee deftige tafeleenden tussen de "obers" op de Millenniumplas

Deze mooie eend is in de zomer vaak te vinden in de nabijheid van kleine zwanen. Deze kleine zwanen wroeten in de bodem van ondiepe meren in Rusland en Siberië naar voedsel en het zijn dan de knolletjes en jonge scheuten van waterplanten waar naar gezocht wordt. De restjes die de zwanen laten liggen, worden maar al te graag door deze duikeenden verorberd.


Dat ik ze hier zo weinig zie, komt natuurlijk ook omdat heel veel watervogels en wintergasten de grote open wateren verkiezen boven de kleine grind- en zandwinputten en waterbekkens die bij ons in Brabant liggen. Ook bij deze vogels is het IJsselmeer dan ook veruit de favoriete stek.

Daarbij zie je ze hier in de buurt eigenlijk alleen in de wintermaanden in wat grotere aantallen. Ik noteer alle waarnemingen op waarneming.nl en zo zie je in mijn grafiekje dat de zomer een "magere" periode is als het om het waarnemen van de tafeleenden gaat. Ik las op de site van SOVON dat de zeer sterke en snelle achteruitgang van deze eenden extra monitoring vraagt en ik heb mijzelf dan ook opgegeven bij SOVON om maandelijks een telling uit te voeren om mee te helpen hier een beter inzicht in te krijgen. Wellicht kan ik hier in de toekomst nog eens op terugkomen.

Wil je meer weten van deze gentlemen eend, klik dan op de link;http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/218

Geen opmerkingen: