maandag 7 december 2015

Grote zager

Soms word je verrast, je bent zo gewend aan de "vaste bewoners" van de polder dat je een ongewone waarneming even niet kunt plaatsen. Het was zonder enige twijfel een overvliegende eend, en wel een met een wat langgerekt lichaam. Dat zou een pijlstaart kunnen zijn, maar een donkere kop en géén witte streep in de hals bracht de twijfel. Het ging erg snel maar dat we iets "ongewoons" door de polder zagen vliegen was duidelijk.

2013 mannetje "boterbuikje" in de wijk Dommelbergen
Thuis de boeken er maar eens op naslaan was het plan. De wandeling van deze keer, ruim twaalf kilometer door de polder met een harde snijdende koude wind, was wat vogelwaar-nemingen betreft, stil te noemen. De meeste vogels hadden de beschutting opgezocht, behalve de koperwieken en kramsvogels, die zagen we van boom naar boom fladderen, uit koers gebracht door de harde windvlagen.

De vogel die we achter de Millenniumplas zagen opstijgen hield ons bezig, witte vlakken op de bovenvleugel, licht gekleurd en een donkere kop. Na enig puzzelwerk waren we er toch nog snel uit, het was een vrouwtje grote zaagbek, een echte viseter die waarschijnlijk net een baantje door De Donge had getrokken.

Heel bijzonder voor onze polder. Ik heb hem nog niet eerder in de Oranjepolder gezien maar wel bij ons in de wijk Dommelbergen. Daar heeft in 2013 een paar dagen lang een koppel grote zaagbekken in de grote vijver voor een appartementencomplex gezeten. Ik heb deze bijzondere vogels toen ook goed kunnen fotograferen. Ongeveer 25% van de hele Scandinavische populatie overwintert vanaf november bij ons in Nederland maar dan wel op het IJsselmeer en er worden verspreid door Nederland ook wat kleinere groepjes aangetroffen. In echt strenge winters, als ook het IJsselmeer dichtvriest, verhuizen ze naar de Zeeuwse Delta. Deze vogel wordt in de volksmond ook boterbuikje genoemd vanwege de roomkleurige borst en buik. Broeden doen ze niet in Nederland.

Wil je meer weten van "boterbuikje", klik dan op de link;
http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/80

Geen opmerkingen: