vrijdag 18 december 2015

Is het al tijd voor een kol?

Dag en nacht kun je ze nu horen, kolganzen, een echt winters geluid, ook al lijkt het nu wel voorjaar met de temperaturen van soms wel boven de vijftien graden. Met hun hoge stemmetjes zijn ze goed te herkennen en als je ze overdag goed kunt zien, kun je ze herkennen aan de zwarte horizontale strepen op hun borst. Het is een typische wintergast. Vliegend in grote "V" vormige groepen op weg van hun slaapplaatsen naar de foerageer gebieden. Ze slapen hier in de buurt, vooral in de Biesbosch en tijdens de slaapplaatstellingen voor SOVON tellen we er altijd wel vier- tot zesduizend. Ze stijgen dan tegen zonsopkomst massaal op en trekken dan zuidwaarts de agrarische gebieden van Brabant in. Een herrie van heb ik jou daar.

mooie groep overvliegende kollen in de Willemspolder

Wat we misschien niet zouden verwachten, is dat deze wintergasten uit Rusland en SiberiĆ« komen, wat toch elk jaar een pittige reis is en ver weg. Ze volgen dezelfde route als de kleine zwanen en komen naar Nederland om te overwinteren op onze graslanden en akkers. Er zijn wel wat kleinere groepen die hier overzomeren en zelfs broeden maar dat zijn er toch maar een paar honderd. Ze broeden aan de noordkant van de Biesbosch en in Friesland. Maar de meesten trekken in het vroege voorjaar toch wel terug om te broeden in de korte zomerperiode van Noord Rusland en SiberiĆ«.

Helaas heb ik ze nog nooit in de Oranjepolder gezien en in de Willemspolder alleen hoog in de lucht. Ze zijn volgens mij ook veel schuwer dan grauwe ganzen die ik wel in beide polders heb gezien. De grote groepen grauwe in de Willemspolder en wat kleinere aantallen in de Oranjepolder.

Wil je meer weten van deze "geringsnavelde" gans, klik dan op de link;
http://www.vogelbescherming.nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/120/


Geen opmerkingen: